Euronext Brussel sluit met mooie winst

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel sloot de Bel20 met een mooie winst van 1,99% op 2.096,79 punten. Het waren vooral de Amerikaanse macrocijfers die ervoor zorgden dat beleggers er in de namiddag zin in kregen. Zowel het cijfer over de persoonlijke bestedingen, de orders voor duurzame goederen als de Chicago Purchasing Managers-index waren beter dan verwacht.

Er was relatief weinig bedrijfsnieuws dat de markten kon sturen. Fortis kon met een 4,9% winst tot EUR 17,62 een deel van het 7,1%-verlies van dinsdag goedmaken. Goldman Sachs verlaagde wel de winstvooruitzichten. Dexia steeg met 3,6% tot EUR 12,80. Vanmiddag raakte bekend dat Luc Onclin (59) aftreedt als voorzitter van Dexia Bank Belgie en uit het uitvoerend comite van Dexia stapt. Hij wordt vervangen door de 37-jarige Belg Axel Miller die reeds lid is van het uitvoerend comite. Volgend jaar wordt een nieuw lid voor het uitvoerdend comite gezocht. KBC verging het minder goed: het aandeel verloor 1,6% tot EUR 32,97. Volgens de de krant Puls Biznesu wil KBC zijn belang in de tweede grootste Poolse verzekeraar Warta optrekken tot meer dan 50%.

Mobistar was de sterkste stijger binnen de Bel20: het aandeel klom 7,1% tot EUR 23,8. Volgens een handelaar herstelt het aandeel van de winstnemingen van de voorbije dagen.

Goed nieuws was er voor bierbrouwer Interbrew. De overname van Gilde Brauerei wordt steeds meer reeel. Interbrew bereikte een akkoord met de stad Hannover over het overnamebod op Gilde Brauerei. De stad is met 10%, rechtstreeks en onrechtstreeks, de grootste aandeelhouder van Brauergilde Hannover, de vennootschap die 85% van de aandelen van Gilde in handen heeft. Het aandeel won 2,8% EUR 44,80.

UCB won 2,8% tot EUR 22,40. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) beslist vandaag/woensdag of de Amerikaanse farmagroep Schering-Plough vanaf eind dit jaar Claritin in de VS mag verkopen zonder voorschrift (via de OTC-markt). Claritin, het belangrijkste product van Schering-Plough, is een medicijn tegen allergie en de belangrijkste concurrent van Zyrtec, het anti-allergiemedicijn van de Belgische groep UCB.

De Belgische discountgroep Colruyt verloor 1,7% tot EUR 52,65. Volgens de handelaar is vooral dochter Dolmen de boosdoener. De informaticadochter schrapte 30 banen en boekte daarvoor over de eerste jaarhelft een provisie van ongeveer EUR 500.000. Maandagavond stuurde Dolmen een winstwaarschuwing uit. Dolmen zelf sloot ongewijzigd op EUR 8,8.

De grootste daler in de Bel20 was Omega Pharma, met een verlies 3,6% tot EUR 31,67. Analisten hadden geen verklaring voor de koersdaling. Er werden 120.000 stukken verhandeld, terwijl de teller gemiddeld op 60.000 blijft hangen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud