Advertentie

Euronext Brussel sluit mooi hoger

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel is de Bel20 net zoals de andere Europese aandelenmarkten mooi hoger de dag uitgegaan. Positieve vooruitzichten van bedrijven zoals Nokia maken de beleggers duidelijk dat een rentestijging niet het einde van winsttoenames hoeft te betekenen. De Bel20 sloot 0,72% hoger tot 3.942,08 punten. De index telde 14 stijgers en 4 dalers. Cofinimmo sloot onveranderd.

Belgacom was de sterkste stijger met een plus van 1,9% tot EUR 26,69. Ook elders in Europa gingen de meeste telecomwaarden hoger. Nokia kondigde aan dat het een groei van 15% ziet in de wereldwijde mobiele telefoonmarkt. Er was vandaag ook minder goed nieuws rond Belgacom. De Tijd publiceerde teleurstellende klantencijfers voor Belgacom TV. Het digitale Tv-pakket van Belgacom slaagt er niet in het vooropgestelde aantal abonnees aan te trekken.

Mobistar was dan weer een opvallende daler. Het aandeel viel 0,7 procent terug tot EUR 61,1. De Franse krant La Tribune schreef donderdag dat France Telecom, dat een meerderheidsbelang heeft in Mobistar, dit jaar in Frankrijk een lagere omzet zal boeken. Dat zou suggereren dat de mobiele telefonie-activiteiten minder snel groeien dan was aangenomen.

De financials stonden bovenaan de index. Fortis klom 1,4% tot EUR 29,78; KBC Groep werd eveneens 1,4% duurder tot EUR 89,75 en Dexia won 0,5% tot EUR 21,56.

Bekaert herstelde met 09% tot EUR 87,3, nadat het een dag eerder een verlies had geleden van 2,1%. Ook Suez herstelde van verliezen die het eerder deze week opliep. Het nutsaandeel ging 1,1% hoger tot EUR 33,08.

InBev moest het meeste terrein prijsgeven binnen de Bel20. De Belgisch-Braziliaanse brouwer verloor 1,4% tot EUR 38,77 nadat ING Wholesale Banking het advies verlaagde van buy tot hold en het koersdoel van EUR 44,7 naar EUR 40 bracht. Ook Morgan Stanley verlaagde zijn advies. Beide beurshuizen haalden dezelfde argumenten aan: de grotere onzekerheid over de vooruitzichten van de Braziliaanse real, de relaties met het personeel in Europa en een grotere waarschijnlijkheid dat voor InBev een periode van nieuwe investeringen aanbreekt.

Cumerio was de sterkste stijger op de brede markt met een plus van 4,6% tot EUR 21,73. De hele grondstoffensector viel in de smaak. De koperproducent Kazakhmys, die in Londen noteert, publiceerde voortreffelijke jaarcijfers dankzij recordprijzen op de metaalmarkten. Het aandeel wint 9,5%. Het bedrijf boekte vorig jaar een winststijging van 25%. "Dit jaar verwachten we nog betere resultaten", zei voorzitter Vladimir Kim.

Met een winst van 3,7% tot EUR 9,85 vertoefde ook Galapagos tussen de grootste stijger.Het biotechbedrijf heeft via zijn dienstendivisie BioFocus een driejarige overeenkomst gesloten met het Nederlandse Arthrogen. De totale inkomsten kunnen oplopen tot meer dan EUR 7,5 miljoen. Daarbovenop zal Galapagos royalties ontvangen voor producten die uit de samenwerking vloeien.

Ook Option deed het goed: de technologiegroep steeg donderdagmiddag met 2,8% tot EUR 83,25. LSG won met 1,9% tot EUR 9. De producent van industriële wasmachines zag zijn nettowinst in 2005 met 23,7% stijgen tot EUR 5,1 miljoen. LSG verklaarde ook dat 2006 goed is gestart en rekent op een verdere verbetering van het resultaat.

IBTb en Coil behoorden tot de grootste dalers. IBTb moest 2,2% prijsgeven tot EUR 8,12. Coil verloor 2,1% tot EUR 10,19.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud