Euronext Brussel stabiel ondanks stroom bedrijfsnieuws

Op Euronext Brussel staat de Bel20 woensdagochtend nagenoeg onveranderd. Beleggers kregen nochtans een pak bedrijfsnieuws te verwerken. Op de brede markt schiet Galapagos zo'n 20 procent hoger nadat is bekendgeraakt dat de biotechgroep een overeenkomst heeft gesloten met Janssen Pharmaceutica. Melexis ziet zijn aandelenkoers fors terugvallen na zwakke kwartaalcijfers.

(tijd) - Rond 10.20 uur staat de Bel20 stabiel (-0,03 procent) op 4.402,86 punten. De beurskorf telt 7 dalers en 12 stijgers.

Sterkste stijger binnen de Bel20 is Mobistar. De telecomgroep boekte in het derde kwartaal een dienstenomzet van 364,8 miljoen euro. Dat is 4,8 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar maar nipt boven de analistenverwachtingen. Toch reageert niet iedereen even enthousiast op de cijfers. Analist Siddy Jobe van Bank Degroof verlaagt zijn koersdoel voor het aandeel van 67 naar 66 euro. De belangrijkste factor die het aandeel volgens Jobe nog kan omhoogstuwen is de strategische herziening van de groep. Meer informatie daarover wordt begin volgend jaar verwacht.

De belangrijkste financiële waarden staan op winst, ondanks de heropflakkering van de vrees voor een verdere uitbreiding van de subprime-crisis in de VS. De krant The New York Times schreef dat de Amerikaanse bankgroep Merrill Lynch nog een bijkomende 2,5 miljard euro aan waardeverminderingen zal boeken als gevolg van de subprime-crisis in de VS. Dexia, dat afgelopen zomer nog had benadrukt slechts in beperkte mate te zijn blootgesteld aan de supbrime-problemen in de VS, wint 0,7 procent op 21,95 euro. KBC staat onveranderd op 96,95 euro en Fortis stijgt 0,5 procent op 22,18 euro.

Opvallendste stijger op de brede markt is Galapagos, dat liefst 20,6 procent hoger schiet tot 8,20 euro. De biotechgroep maakte voor beurstijd bekend een wereldwijde overeenkomst te hebben gesloten met Janssen Pharmaceutica voor onderzoek naar reuma. Het bedrijf stelt dat het direct 15 miljoen euro in cash ontvangt, en daarbij een mijlpaalbetaling van 2 miljoen euro. Daarnaast krijgt het biotechbedrijf jaarlijks optie- en mijlpaalbetalingen voor onderzoek en ontwikkeling, registratie en commercialisering, betalingen bij licentiering, plus 'double digit royalties' op wereldwijde verkopen.

Galapagos had trouwens nog meer goed nieuws in petto voor beleggers. Het bedrijf verhoogde zijn omzetverwachtingen voor dit jaar. Galapagos verwacht nu voor 2007 een omzet van 60-64 miljoen euro, 11 procent boven de eerdere verwachting van 54-58 miljoen euro.

Andere uitschieter op de brede markt, maar dan in negatieve zin, is Melexis. De specialist in halfgeleiders voor de auto-industrie dondert 9,1 procent omlaag tot 11,55 euro. In het derde kwartaal boekte Melexis een bedrijfswinst van 9,8 miljoen euro, wat iets onder de gemiddelde verwachtingen van analisten is. Bovendien verlaagde het bedrijf zijn omzetverwachtingen voor dit jaar. Terwijl de Melexis-top bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers nog op een omzetgroei van 'om en bij de 10 procent' mikte, gaat de groep nu uit van een groeicijfer van 5 procent.

Beeldvormingsgroep Barco staat dan weer 1,4 procent hoger op 60,66 euro. Het West-Vlaamse bedrijf zag zijn bedrijfswinst in het derde kwartaal met 15 procent toenemen tot 8,2 miljoen euro. Dat is weliswaar iets onder de analistenverwachtingen, maar de markt lijkt zich te focussen op het feit dat Barco zijn omzetverwachtingen voor dit boekjaar verhoogt. Barco verwacht nu een omzetgroei van 7 tot 9 procent. De nettowinst bedroeg 8,5 miljoen euro, 26,2 procent meer dan over dezelfde periode in 2006. De vrees dat de zwakke dollar zwaar zou doorwegen op de resultaten van Barco blijkt dus ongegrond.

De tankerrederij Euronav boekt intussen een lichte winst van 0,4 procent op 20,80 euro. Euronav heeft in het derde kwartaal een nettoverlies van 23,34 miljoen euro geleden. In dezelfde periode vorig jaar boekte het bedrijf nog een winst van 53,8 miljoen euro. Het is de eerste keer sinds Euronav eind 2004 van scheepvaartgroep CMB werd gesplitst dat de tankkerrederij verlies leed.

Pieter Suy pieter.suy@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud