Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: triestige handelsdag eindigt diep in het rood

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel beleefde, net als de overige Europese beurzen, een door en door negatieve handelsdag. De Bel20 ging bij de opening onmiddellijk een procent lager en bleef in die contreien hangen tot de eveneens negatieve start van Wall Street, om vervolgens helemaal weg te zakken. Met een volume van amper EUR 42,9 miljoen was de handel verschrikkelijk dun. Dit gegeven en de onzekerheid over de economische gevolgen van een Amerikaanse militaire actie tegen Irak waren verantwoordelijk voor het forse verlies van de Bel20.

Veel beleggers keren dezer dagen aandelen de rug toe en zoeken hun toevlucht in olie en goud. De olieprijs was rond 17.45 gestegen tot USD 30,10 in Londen, terwijl de goudprijs USD 349,3 per ons bereikte. Ook de euro zette zijn opmars voort; de munt noteerde 0,39 cent hoger op USD 1,041.

De Bel20 ging de dag uit met een verlies van 46,88 punten of 2,3% tot 1.970,28 punten. Daarmee presteerde de Brusselse beurs toch lichtjes beter dan de overige Europese beurzen. In Brussel zorgde vooral Fortis voor het indexverlies, samen met Dexia en Electrabel.

De index telde 6 stijgers en 12 dalers; Umicore en GBL eindigden nagenoeg onveranderd. De financiele zwaargewichten Fortis en Dexia trokken de index in het rood. Het scherpe toezicht dat de Controledienst voor de Verzekeringen gaat uitoefenen op enkele verzekeraars deed de ongerustheid over de solvabiliteit van de financials opnieuw oplaaien. Fortis zakte 4,6% tot EUR 16,22 en Dexia 2,7% tot EUR 11,56. KBC hield beter stand met een verlies van 0,2% tot EUR 30,10. De Vlaamse bankverzekeraar kondigde aan per 1 januari de rente op woonkredieten te verlagen. Almanij, de moederholding van KBC, eindigde 0,3% hoger op EUR 32.

Op de fixingmarkt werd Fardis niet verhandeld. Het verschil tussen de vorige fixing (EUR 3,50) en de bied- en laatkoersen (EUR 2 bij de eerste, EUR 1 bij de tweede fixing) was te groot. Dat verschil mag per sessie maximum 10 procent bedragen. Het kan dus nog enkele dagen kan duren vooraleer er daadwerkelijk handel in Fardis plaatsvindt. De folienproducent uit Beerse vroeg en kreeg dinsdag bescherming tegen de schuldeisers.

(c) tijd-nieuwslijn (tel: +32 3 2860372; fax: +32 3 2860370)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud