Advertentie

Euronext Brussel verliest financiële steun

(tijd-nieuwslijn) - Net als de andere Europese aandelenmarkten blijft Euronext Brussel in de vroege middaghandel hoger noteren, maar de beurs moest inmiddels wel een deel van de ochtendwinst prijsgeven. Handelaren spreken van een rustpauze met weinig volume, maar gezien de stevige positie van de futures op de VS mag een verdere stijging verwacht worden.

De kleinere winstcijfers zijn in belangrijke mate te wijten aan de financiêle aandelen die het herstel niet kunnen voortzetten. Dexia kan nog een minieme winst voorleggen, maar Dexia dook inmiddels weer in het rood. Ook op de ons omringende aandelenmarkten verliezen banken en verzekeraars terrein. "De kooporders uit de ochtendhandel zijn opgedroogd en nu speelt het Fortis-effect", klinkt het.

Beleggers op Euronext Brussel en Amsterdam werden dinsdagmorgen voorbeurs opgeschrikt door een winstwaarschuwing van Fortis. Onder druk van de niet-gerealiseerde minwaarden op de aandelenportefeuille vreest de groep de verwachtingen door 2002 niet te zullen halen. Handelaren merken echter op dat de waarschuwing van Fortis niet echt als een verrassing komt. Toch wijzigden een aantal beurshuizen hun verwachting en advies voor Fortis. De aandelen verliezen 2,1% tot EUR 15,12.

De Bel20-index noteert in de vroege middag 2,92 punten of 0,1% hoger op 2.107,5 punten. De winst is het werk van 10 stijgers, terwijl 10 aandelen op de rem gaan staan. Electrabel levert als quasi-financieel aandeel de grootste bijdrage met een winst van 2,8% tot 224,20. Door de daling van de koers over de voorbije weken, 5,6% sinds begin juli, komt het dividendrendement van de aandelen extra in de verf te staan.

Procentueel kan Omega Pharma het verschil maken en koerst 5,2% hoger tot EUR 40,50. Analisten merken op dat de aandelen de voorbije weken onterecht in de malaise deelden. Gisteren raakte bekend dat Omega Pharma als co-sponsor zal optreden voor de nieuwe wielerploeg van Quick-Step.

Voor Interbrew wordt 0,5% meer betaald tot EUR 25,93. De Leuvense brouwer lanceerde vanmorgen een tweede openbaar bod op de aandelen van de Sloveense brouwer Pivovarna Union die het nog niet in bezit heeft. Net als in november vorig jaar biedt Interbrew EUR 406 per aandeel.

Ackermans & Van Haaren verliest 6,5% tot EUR 24,30. Met vermogensbeheerder Bank Delen en nichespeler Bank J. van Breda in portefeuille heeft de Antwerpse investeringsmaatschappij af te rekenen met een vertraagde reactie op de malaise in de financiele sector. Bij RTL Group gaat er 9% af tot EUR 30.

In het verliezende kamp schiet IRIS de hoofdvogel af met een 10,2% lagere notering op EUR 16,56. Ook een aantal andere technologie-aandelen zijn duidelijk nog niet aan herstel toe. Systemat verliest 7,5% tot EUR 5,50 en VMS-Keytrade laat 4,6% liggen op 11,40.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud