Euronext Brussel zet herstel in

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel zette donderdag het herstel in. De gevreesde winstnames in Wall Street bleven min of meer uit waardoor de winst op het einde nog kon verstevigd worden. Bij de slotbel eindigde de Bel20 5% of 99,98 punten hoger op 2.101,6 punten. Het fors hogere slot in Wall Street was het teken voor beleggers dat er na de forse afstraffing van de voorbije weken terug in aandelen kon gestapt worden.

In het Amerikaanse Congres is een akoord bereikt tussen Senaat en Huis van Afgevaardigden over een wet die de bedrijfsfraude moet beteugelen. De Dow Jones sprong daardoor woensdag 6,3% hoger. Gezien de invloed van de Amerikaanse markt profiteren donderdag ook de Europese aandelenmarkten.

"De Europese aandelenmarkten profiteren van de beursopleving in Amerika. Woensdagavond was al merkbaar dat er een herstel op komst was. Frankfurt, dat pas om 20.00 uur sluit, kon in het laatste uur zijn verlies omzetten in een 3,3% winst", zei een handelaar.

In de Bel20 konden alle aandelen hoger noteren op Umicore na dat 0,2% verloor tot EUR 38,52, met de financiele en technologie-aandelen op kop. De banksector kwam wat op adem na de forse daling van de voorbije dagen. Fortis kon 7,3% aan haar koers toevoegen tot EUR 15,1. Volgens toezichthouders, beroepsverenigingen en verzekeraars is er geen sprake van een solvabiliteitsriscisico bij de Belgische financiele dienstenverleners. Ook Dexia ging vooruit met 4,9% tot EUR 12,06. KBC mocht met de hoogste winst weglopen en won 8,3% tot EUR 33,9.

In de chemiesector steeg UCB 3,9% tot EUR 32,77. UCB maakte nabeurs resultaten beneden de verwachtingen bekend. Agfa-Gevaert steeg 3,6% tot EUR 15,80. De kwartaalwinst van de Amerikaanse concurrent van de Belgische beeldbewerkingsgroep Eastman Kodak lag boven de verwachtingen.

Beeldbewerkingsgroep Barco ging met de grootste winst lopen en steeg 11,9% tot EUR 42,5. Staaldraadtrekker Bekaert ging 9,2% hoger tot EUR 47,2. Bierbrouwer Interbrew werd 6,8% duurder tot EUR 26.

Op de brede markt stond Mobistar 12,2% hoger op EUR 12,9. Moeder Orange maakte voorbeurs bekend dat Mobistar in de eerste jaarhelft een omzet van EUR 478 miljoen haalde. Dat is 18,9% meer dan de EUR 402 miljoen die over de eerste helft van 2001 gerealiseerd werd.

Bij een meer dan gemiddelde omzet van ruim 5.000 stukken steeg Koramic met 13% tot EUR 29,5. Analisten zien geen fundamentele reden om de koersklim te rechtvaardigen. "Een beperkte dollargevoeligheid bij Wienerberger niet te na gesproken, was de daling van de aandelen de voorbije weken onterecht", klink het. Woensdag bereikten de aandelen Koramic het laagste niveau sinds september 2001. "Dat Koramic sterker stijgt dan de markt kan verklaard worden door de beperkte liquiditeit". Informaticagroep Systemat boekte de grootste winst en werd 13,5% duurder tot EUR 5,4, gevolgd door pvc-producent Deceuninck met 13,4% tot EUR 18,15.

Aan de kant van de verliezers staan slechts negen aandelen, waarvan Melexis de sterkste daler was met 3,8% tot EUR 30,75. Op Nasdaq Europe steeg de Neci met 0,9% tot 95,3 punten.

SD/PB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud