Euronext Brussel: zwakke ISM-index geen impact op Bel20

Op Euronext Brussel ging de Bel20 net als elders in Europa licht hoger dankzij overname- en fusiegeruchten. Een lager dan verwachte Amerikaanse inkoopmanagersindex had slechts een kortstondig negatief effect op de beursgraadmeter.

(tijd) De Bel20 sloot 0,31 procent hoger op 4.485,69 punten. Vier aandelen uit de korf daalden, de rest steeg. Omega Pharma was de grootste stijger met een plus van 2,9 procent tot 59,35 euro.

Ook in Brussel gingen de telecomaandelen hoger na fusie- en overnamegeruchten in hun sector. Belgacom won 1 procent tot 33,59 euro en Mobistar werd 1,2 procent duurder op 64,07 euro.

Analist Bart Jooris wijst er evenwel dat beleggers niet de sector, wel de individuele bedrijven in het oog moeten houden. 'En dan hoeven de beleggers in Belgische telecomaandelen dit jaar niet al te veel fusie-en overnamenieuws te verwachten', aldus Jooris.

Pipelife, de joint venture tussen Solvay en het Oostenrijkse Wienerberger, neemt het Ierse Quality Plastics over. Quality Plastics is gespecialiseerd in kunstofbuizen en -fittings voor water- en warmteleidingen. Het Ierse bedrijf haalde vorig jaar een omzet van 42 miljoen euro. 'De impact op de waardering van Solvay is vrij beperkt', reageert een analist. De chemie- en farmagroep verloor 0,2 procent tot 114,85 euro.

Cofinimmo steeg 0,9 procent tot 157,35 euro. De vastgoedbevak verwacht dit jaar een courante winst per aandeel te boeken van 8,03 euro. Dat is duidelijk minder dan de 8,69 euro die het voorbije jaar werd geboekt.

Umicore won 1,1 procent tot 134,58 euro. De beursgang van de zinkdochter van Umicore en het Australische Zinifex krijgt vorm, zo schreef De Tijd het voorbije weekend. Waarnemers gaan uit van een operatie van ruim 1 miljard euro. Sommigen citeren zelfs een bedrag van 1,5 miljard euro. Het zou daarmee de grootste operatie van het jaar en de op twee na grootste beursgang zijn in de Belgische beursgeschiedenis.

Opvallende stijger op de brede markt was D'Ieteren. De autodistributier steeg 6,3 procent tot 329,50 euro zonder concrete aanleiding. Ook handelaren tasten in het duister. 'Wij weten nog niets. Misschien komt er binnenkort een mededeling', klinkt het op de beursvloer. 'Opvallend is dat het aandeel in de late uurtjes aan zijn klim begonnen is.' Maandagmiddag raakte wel cijfers over de auto-inschrijvingen in maart bekend. Daaruit blijkt dat D'Ieteren zijn marktaandeel op jaarbasis kon verhogen van 19,3 tot 20,3 procent.

Mitiska blijft verder stijgen na de aankondiging van de verkoop van zijn Franse vastgoedtak Cap Nord vorige vrijdag. Het aandeel stijgt 3,5 procent tot 8,24 euro. Ook Atenor (+3,3 procent tot 42,45 euro) ligt al een tijdje goed in de markt.

Arinso zakte 2,3 procent tot 20,03 euro ondanks nieuwe overnameberichten in de sector. Een analist merkt op dat onder andere de durfkapitalist Blackstone gesprekken voert met Ceridian, gespecialiseerd in humanresourcediensten, met het oog op een overname. 'Wij zien Arinso eveneens als een aantrekkelijke prooi', klinkt het bij KBC Securities.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud