Europa: Amerikaanse banen en Griekse banken wegen op sentiment

De Europese beurzen zijn verdeeld gesloten. Een tegenvallend banenrapport uit de Amerikaanse private sector woog op het sentiment. Ook een ratingverlaging van Moody's voor vijf Griekse banken deed de openingswinsten grotendeels wegsmelten.

(tijd) - De EuroStoxx50 sloot uiteindelijk 0,3 procent lager, terwijl de brede Stoxx600 er 0,1 procent afdeed. Onder de nationale indexen konden Frankfurt (+0,2%), Londen (+0,1%) en Amsterdam (+0,2%) zich net handhaven, terwijl Parijs voorzichtig in het rood sloot (-0,3%). De beurs van Athene was een van de grootste verliezers (-1,3 procent).

Die slechte prestatie van de Atheense index werd mee veroorzaakt door de ratingverlaging voor vijf Griekse banken. De National Bank of Greece daalde met 2,5 procent, terwijl Eurobank EFG een verlies van 2,9 procent moest incasseren.

Ook in Dublin was het al bankennieuws wat de klok slaat, al zag het plaatje er hier wat beter uit. Bank of Ireland was een opmerkelijke stijger met meer dan 24 procent nadat bekend was geraakt dat de bank in gesprekken verwikkeld is met investeerders om een gat in de balans te vullen.

De kredietverstrekker rapporteerde een verlies van 1,46 miljard euro over de eerste drie kwartalen eindigend op 31 december. De bekendmaking van de jaarresultaten komt er nadat de Ierse overheid eerder deze week stelde dat vijf Ierse banken samen bijna 22 miljard kapitaal nodig hebben om verliezen door probleemkredieten goed te maken.

Dat is het gevolg van de oprichting van een 'bad bank', die nu bezig is met het overnemen van toxische activa van de banken. Omdat daardoor heel wat kapitaal wegvloeit uit de getroffen banken, is de kans groot dat de overheid zijn belang in de banken zal moeten optrekken om die putten op te vullen. Een andere optie is dat de banken zelf investeerders zoeken, zoals Bank of Ireland vandaag aankondigde. Allied Irish Banks kon aanvankelijk mee de hoogte ingaan, maar moest uiteindelijk zo'n 3 procent prijsgeven.

Unilever hoorde bij de stijgers in Amsterdam. De voedingsproducent won 0,7 procent nadat BofA Merrill Lynch het aandeel op 'kopen' zette. Merrill Lynch stipt aan dat Unilever het enige opgevolgde aandeel is dat in het rood noteert sinds begin dit jaar. Deze underperformance maakt Unilever 16 procent goedkoper dan sectorgenoten zoals Nestlé en Danone, stelt Merrill Lynch.

SD/PS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud