Europa: Amerikaanse bedrijfsresultaten duwen beurzen hoger

(tijd-nieuwslijn) - Alle Europese beurzen sloten maandag met winst. De belangrijkste motor voor de winstreeks, waren de kwartaalresultaten die in de Verenigde Staten voorbeurs bekend werden. Nu de oorlog in Irak zo goed als voorbij lijkt, gaat de aandacht van beleggers opnieuw uit naar de economie, en meer bepaald naar de kwaliteit van de kwartaalcijfers.

De DJ EuroStoxx50 sloot 1,2% of 26,49 punten hoger op 2.273,96 punten. De Stoxx50 steeg 1,2% of 27,83 punten tot 2.300,76 punten. De Euronext100 won 1,02% tot 502,13 punten. Londen steeg met 1,1%, Parijs won 1,3%, Frankfurt 1,6%, Amsterdam 1% en Zuerich 1,02%. Binnen de DJ Stoxx50 gingen 43 aandelen hoger en moesten er 6 lager; Novartis sloot onveranderd.

Vanuit Irak was er in het weekend weinig nieuws. De laatste verzetshaarden rond Tikrit werden zo goed als opgeruimd. De discussie gaat nu vooral over de heropbouw. De VS blijft Syrie ervan beschuldigen dat het hand- en spandiensten verleent aan het Iraaks regime en onder meer Iraakse leiders asiel verleent.

Nu in Irak de fase van het puin ruimen is ingegaan, is het voor beleggers stilaan tijd om de schade voor de economie te gaan opmeten. Dat doen ze door de kwaliteit van de bedrijfsresultaten te beoordelen. Deze week start in de Verenigde Staten het resultatenseizoen. Voorbeurs waren de Amerikaanse financiele groepen Citigroup en Bank of America aan de beurt. Hun cijfers vielen alvast in de smaak. Beleggers stuurden overal in Europa de financiele aandelen hoger.

In de Stoxx50 stonden in de toptien van de sterkste stijgers zeven financiele groepen. Sterkste stijger was het Nederlandse ING, dat 5,1% won tot EUR 13,92; Axa steeg met 4,4% tot EUR 12,68 en Swiss Re klom 3,8% tot CHF 85,6. De Britse bank Lloyds TSB won 3,6% tot 386,5 pence. Lloyds TSB overweegt de verkoop van National Bank of New Zealand om de kosten te drukken. Over Allianz werd bekend dat voor de aandelenuitgifte een hogere prijs is bepaald dan verwacht. Allianz verloor 1,05% tot EUR 56,35. Nog in Duitsland won Deutsche Bank 3,4% tot EUR 43,99 en steeg Munchener Ruck met 1,6% tot EUR 73,56.

Het Britse telecombedrijf mmO2 verkoopt zijn Nederlandse dochter O2 voor EUR 25 miljoen aan Greenfield Capital Partners. De Nederlandse concurrentie-autoriteiten moeten de overname nog goedkeuren. Tegen eind mei wordt die goedkeuring verwacht. mmO2 won 6,5% tot 53,25 pence.

De Franse producent van luxegoederen Christian Dior Couture boekte in het eerste kwartaal van 2003 een omzet van EUR 126 miljoen, wat een stijging is met 19% tegenover het jaar ervoor. Op gelijke consolidatiebasis is de klim nog spectaculairder want de omzet nam dan met 29% toe. Het aandeel sloot 0,12% hoger op EUR 32,05.

De warenhuisketen Ahold sloot 6,2% lager op EUR 3,01. Het vlaggenschip van Ahold, de Nederlandse warenhuisketen Albert Heijn, zou wel eens slechte resultaten bekendmaken. Dat schreef Het Financieele Dagblad. Albert Heijn verliest marktaandeel en realiseert een tegenvallende omzet.

Chemiebedrijf Bayer ging vorige week nog hoger omdat het wellicht grote schadeclaims van Baycol-gebruikers kan vermijden. Bayer kan van zijn juridische overwinning niet veel genieten want er is al een volgend proces op komst. Dit keer spannen een aantal slachtoffers van het apartheidsregime in Zuid-Afrika een proces in tegen Bayer. Toch duwden beleggers het aandeel 3,9% hoger tot EUR 16,02.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud