Europa beleeft tweede verliesdag op rij

De Europese beurzen zijn donderdag met verlies de dag uitgegaan. De negatieve tendens werd gisteren ingezet toen bleek dat de cijfers voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen lager uitkwamen dan verwacht. Het handelsvolume lag vandaag lager dan normaal wegens de gesloten beurzen in de VS (Thanksgiving) en Tokio.

(tijd) In Duitsland is de Ifo-index voor het ondernemersklimaat in november onverwacht gestegen. De index bereikte zelfs zijn oude record van 106,8 punten van juni van dit jaar. De indicator, die een beeld geeft van het vertrouwen van de Duitse producenten in de economie, kwam in oktober uit op 105,3. Economen hadden voor november gerekend op een lichte terugval tot 105,2.

De DJ EuroStoxx 50 sloot 0,2 procent lager op 4.085,76 punten. De DJ Stoxx 50 verloor eveneens 0,2 procent op 3.682,07 punten. De euro noteerde 0,09 procent hoger op 1,2952 dollar.

Frankrijk's op e e n na grootste bank Credit Agricole maakte gisteren al een duik van 4 procent en voegde daar donderdag nog eens een verlies van 2,2 procent tot 32,17 euro aan toe. Beleggers reageerden negatief op slechter dan verwachte kwartaalcijfers. Citigroup verlaagde daarop het advies tot hold.

In het zog van Credit Agricole gingen ook andere Europese banken lager. Lloyds TSB ging 0,4 procent lager tot 561,5 pence, Credit Suisse gleed 0,9 procent weg tot 80,7 Zwitserse frank en ING Groep verloor 0,6 procent op 33,11 euro. In Brussel presteerde KBC negatief ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Kesa Electrical, de eigenaar van de elektronicaketen Darty in Frankrijk en Comet in Groot-Brittannie, verloor 0,14 procent tot 359 pence. De verkopen stegen nochtans fors in het derde kwartaal omdat consumenten meer platte tv-schermen en laptopcomputers kochten. Nog in Groot-Brittannie steeg Daily Mail and General Trust met 5,5 procent tot 677 pence. De uitgever van de krant Daily Mail maakte een hoger dan verwachte nettowinst bekend over het afgelopen fiscale boekjaar.

Air France-KLM verloor 6,5 procent tot 30,14 euro. Daarmee is de winst van ruim 3 procent van woensdag weggevaagd. De markt ontvangt de berichten over een alliantia van Air France-KLM met de verlieslatende Italiaanse maatschappij Alitalia slecht. Het aandeel Alitalia werd 1,53 procent teruggezet tot 0,93 euro. Nog vandaag meldde Air France-KLM een toename van de nettowinst in het vierde kwartaal met 26 procent toenam tot 374 miljoen euro. De operationele winst haalde de verwachtingen niet.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud