Advertentie

Europa: beurzen gaan hoger na vijf verliessessies

De Europese beurzen hebben voor het eerst in zes handelsdagen hoger kunnen sluiten. Zij maken daarmee een eind aan de verliesreeks die een week geleden begon, nadat de Chinese beurs crashte. Eerder vandaag boekten de Aziatische beurzen al winst. De aandelenmarkten werden hoger geleid door de mijnbouwaandelen, terwijl Novartis uitblonk na de Amerikaanse goedkeuring van een belangrijk geneesmiddel.

(tijd) Beleggers kijken uit naar een speech van Fed-voorzitter Ben Bernanke, die vanavond rond 20 uur spreekt voor een vergadering van de Independent Community Bankers of America.

De DJ Stoxx50 sloot 1 procent hoger op 3.617,44 punten. De index telde 44 stijgers en zes dalers. De DJ EuroStoxx50 steeg 0,8 procent tot 4.010,39 punten en de Euronext100 kreeg er 0,8 procent bij tot 945,67 punten. Onder de individuele beurzen won Londen 1,3 procent. Parijs deed er 1 procent bij, terwijl Frankfurt en Amsterdam respectievelijk 0,9 en 0,5 procent stegen.

Met een winst van 4,9 procent tot 70,1 Zwitserse frank was Novartis de sterkste stijger in de Stoxx50. Het Zwitserse farmaconcern kreeg van de Amerikaanse Food and Drug Administration groen licht voor zijn bloeddrukverlager Tekturna. Analisten schatten dat Tekturna voor minstens 1 miljard dollar aan inkomsten per jaar kan zorgen.

Het biotechbedrijf Speedel, dat samen met Novartis werkte aan de ontwikkeling van Tekturna, profiteerde echter het meest van de goedkeuring door de FDA: het aandeel schoot 26 procent de hoogte in tot 195,2 Zwitserse frank.

Groepsmatig doen de mijnbouwaandelen het goed. De voorbije week kregen ze forse klappen door de vrees voor een groeivertraging in China en mogelijk ook elders in de wereld. Vandaag genieten ze bovendien van een herstel van de koperprijs en van beter dan verwachte resultaten van de Zwitserse groep Xstrata. Anglo American steeg 2,4 procent tot 2.440 pence, BHP Billiton dikte 2,2 procent aan tot 1.005,5 pence en Rio Tinto 1,2 procent tot 2.691 pence. Xstrata won 3,6 procent tot 2.414 pence.

Het aandeel France Telecom ging 0,3 procent hoger tot 19,76 euro. De groep boekte over 2006 27,3 procent minder nettowinst. De daling is te wijten aan uitzonderlijke elementen, onder meer de verkoop van het meerderheidsbelang in PagesJaunes Groupe. Op vergelijkbare basis kende de nettowinst een lichte stijging, van 3.992 tot 4.152 miljoen euro. Tijdens een conference call wou financieel directeur Gervais Pellissier geen omzetverwachting naar voor schuiven.

In de autosector steeg Volkswagen 3,5 procent tot 94,05 euro. In de eerste twee maanden van het jaar verkocht de groep 7,6 procent meer wagens, dankzij nieuwe modellen als de VW Eos en de Audi Q7. DaimlerChrysler won 3,4 procent tot 52,19 euro. Topman Dieter Zetsche zei op het autosalon van Geneve dat hij er vertrouwen in heeft dat de Chrysler-divisie zal herstellen. Bovendien verhoogde Goldman Sachs zijn koersdoel van 45 tot 47 euro.

Royal Dutch Shell heeft in Nigeria een oliepijpleiding afgesloten nadat verontreiniging was geconstateerd. Dit leidt tot een productieverlies van 187.000 vaten per dag. Het aandeel van Shell hierin bedraagt 30 procent. Royal Dutch Shell sloot 1,2 procent hoger op 24,46 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud