Advertentie

Europa: beurzen herstellen met kleine vier procent

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen, die dinsdag nipt hoger sloten, konden woensdag de neerwaartse trend helemaal keren. Beleggers hadden aandacht voor positieve vooruitzichten bij chipgroep ASML en luxegroep LVMH.

Ook de wissel aan de top bij Deutsche Telekom hielp heel wat onzekerheid rond het aandeel de wereld uit. De euro daalde wat tegenover de dollar, waardoor Europese bedrijven goedkoper kunnen exporteren. Bovendien opende Wall Street hoger.

De DJ Europe Stoxx50 sloot 3,9% hoger op 2.819,6 punten en de DJ Euro Stoxx50 won 3,9% tot 2.760,7 punten. De Euronext100 steeg met 3,7% tot 609,4 punten. Londen won 4,2%, Amsterdam 4,3%, Parijs 3,7% en Frankfurt 2,9%.

Nochtans pakten heel wat bedrijven met slechter dan verwachte cijfers uit. De markt had echter vooral oog voor de mooie vooruitzichten die ze meegaven en stuurde de aandelen weer hoger. Dinsdagavond biechtte de Amerikaanse chipgroep Intel al een kwartaalwinst op die onder de prognoses bleef. Ze maakte ook het ontslag van 4000 mensen of 5% van het personeel bekend.

Het Nederlandse ASML, ook actief in de chipsector, ging 6,8% hoger tot EUR 15,15. Het verlies lag in het tweede kwartaal hoger dan verwacht, maar ASML gaf in een adem positieve vooruitzichten mee. "De halfgeleiderindustrie begint te herstellen van een neergang van 15 maanden. Het grootste deel van ASML's orderportefeuille voor lithografiesystemen dateert van na maart 2002. Dit wijst op een verbetering van de markt, met positieve gevolgen voor het aandeel", liet de groep weten.

Ook bij LVMH keken beleggers voorbij de tegenvallende omzetcijfers en hadden ze enkel oog voor de vooruitzichten. Het aandeel steeg met 5,2% tot EUR 43,4. De luxegroep denkt dat het tweede halfjaar beter wordt dan het eerste. Tegen eind 2002 stelt LVMH een significante heropleving van het resultaat in het vooruitzicht.

Deutsche Telekom, dat dinsdag al 6,1% hoger ging, won nog eens 9,8% tot EUR 12. Na een periode van grote onduidelijkheid over de positie van gedelegeerd bestuurder Ron Sommer is er alvast wat zekerheid gekomen. Sommer verlaat het bedrijf en Helmut Sihler neemt voor zes maanden zijn functie over. In die periode heeft Deutsche Telekom tijd om een meer definitieve opvolger te zoeken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud