Europa: beurzen hoger door macronieuws

(tijd - nieuwslijn) - De Europese beurzen zijn vrijdag hoger geopend. De beurzen profiteerden van positief macronieuws uit de Verenigde Staten en uit Europa. Marktspelers verwachten dat de bedrijfsgenoteerde bedrijven zullen profiteren van het hoopgevend klimaat.

Op macro-economisch vlak zijn de marktspelers getuige van een goednieuwsshow. Profiterend van al deze hoopgevende cijfers stijgt de DJ Europe Stoxx in de ochtendhandel 0,3% tot 3442,04 punten en gaat de DJ Euro Stoxx 0,6% hoger tot 3486,98 punten.

Alle Europese beurzen gaan hoger met Frankfurt, dat 1% stijgt, op kop. Stockholm en Parijs stijgen 0,8%, Zürich 0,7%, Madrid en Amsterdam 0,6%.

De wekelijkse werkloosheidsaanvragen zijn voor de achtste maal op rij gedaald in de Verenigde Staten. Ook de bestellingen voor duurzame goederen stegen meer dan verwacht in april. Verder wordt vandaag in de VS het bruto binnenlands product (BBP) over het eerste kwartaal bekendgemaakt. Analisten verwachten dat het BBP met 6% is toegenomen in de eerste drie maanden van het jaar.

Ook in Europa viel positief macronieuws te rapen. Het Frans consumentenvertrouwen is sterker gestegen dan verwacht, in Italië werden goede cijfers over het ondernemersvertrouwen en detailhandelsverkopen bekendgemaakt en de Britten hebben hun vertrouwen teruggewonnen, want de detailhandelsverkopen kenden in april de sterkste stijging in twee jaar tijd.

Het mediabedrijf Vivendi is de sterkste stijger binnen de Stoxx met 3,5% tot EUR 34,65, gevolgd door Vodafone met 2% tot 113 pence.

GlaxoSmithKline is de grootste verliezer met 6,6% tot 1505 pence. Het tweede grootste farmabedrijf in de wereld verliest het patent op het antiobioticum Augmentin. Een Amerikaanse rechter besliste dat producenten van generische geneesmiddelen het recht hebben om een gelijkaardig product op de markt te brengen. Voor GlaxoSmithKline zorgt Augmentin voor een omzet van USD 2 miljard per jaar.

PB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud