Europa: beurzen hoger van start

(tijd-nieuwslijn) - Na een ellendige week gaan de Europese beurzen hoger van start. De mediagroep Vivendi Universal staat in de kijker na een deal met News Corp. Voorts is er positief nieuws over BASF. Slecht nieuws over Abbey National en tegenvallende macro-cijfers uit Duitsland kunnen de algemene sfeer niet verpesten.

De DJ Euro Stoxx 50 stijgt 0,7% of 21,05 punten tot 3.231,55 punten. De bredere DJ Europe Stoxx 50 wint 0,4% of 12,85 punten tot 3.175,55 punten. De Euronext100 gaat 1% of 7,26 punten hoger tot 718,16 punten. Bij de individuele beurzen kan enkel Londen nauwelijks winst boeken door de koersval van Abbey National.

In Duitsland werden maandagmorgen tegenvallende kleinhandelsverkopen bekendgemaakt, maar de beleggers oordelen dat de beurzen vorige week voldoende terrein verloren en sturen de indices hoger. Ze kunnen zich optrekken aan enkele positieve berichten over belangrijke Europese bedrijven.

In de mediasector staat Vivendi Universal in de kijker. Deze moeder van Canal Plus heeft een bod aanvaard van News Corp op de Italiaanse betaalzender Telepiu. De Australische mediagroep News Corp is in handen van Rupert Murdoch. Hij heeft EUR 1 miljard over voor Telepiu. Daarnaast betaalt hij EUR 500 miljoen voor de tv-rechten van het Italiaanse voetbal en de verkoop van licenties. Allemaal goed nieuws voor Vivendi dat daardoor zijn schulden fors kan terugdringen. Het aandeel stijgt 3,7% tot EUR 30,72.

Er valt ook in de chemiesector positief nieuws te rapen. De krant Financial Times Deutschland bericht dat BASF in de eerste maanden van het tweede kwartaal beter presteerde dan verwacht. In het eerste kwartaal kon de groep uitpakken met resultaten die de verwachtingen van analisten overtroffen. BASF stijgt 0,8% EUR 46,86. De Duitse fijnchemieproducent Degussa wint 0,25% tot EUR 35,80.

Niet al het bedrijfsnieuws is positief. De financiele groep Abbey National waarschuwt dat de resultaten dit jaar fors onder de verwachtingen zullen liggen. De groep wijt dat aan de hoge provisies voor risicovolle leningen. Het aandeel Abbey daalt 9,4% tot 912 pence en houdt daarmee de Footsie-index aan de grond.

03/2860425

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud