Europa: beurzen klokken eensgezind lager af

(tijd-nieuwslijn) - De Europese aandelenmarkten keken maandag tegen verliescijfers aan. Boosdoener was onder meer de nieuwe opflakkering van de Argentinie-koorts, maar ook de toenemende twijfel over economisch herstel stuurde de koersen in het rood. Beleggers voelden zich in die twijfel gesterkt door de sombere vooruitzichten van Rolf Breuer en Martin Sorrell, de topmannen van respectievelijk Deutsche Bank en de Britse advertentiegroep WPP.

Binnen het Europese beurspeloton kreeg Madrid met een verlies van 1,9% tot 8.014,30 punten aanvankelijk de rode lantaarn toegespeeld, maar moest die uiteindelijk nog afgeven aan Frankfurt. Onder druk van het verlies op Wall Street moest de DAX-index 2,2% prijsgeven. De DJ Euro Stoxx50 slikte een verlies van 1,7% tot 3.619,23 punten en bij de DJ Europe Stoxx50 ging er 1,4% af tot 3.555,49 punten.

De grootste Spaanse kredietverstrekker en eigenaar van de vierde grootste Spaanse bank in Argentinië, Banco Santander Central Hispano, speelde 2,2% kwijt tot EUR 9,11. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, de op een na grootste bankgroep in Spanje, daalde met 3,7% tot EUR 13,04. Volgens analisten zadelt de beslissing van de Argentijnse regering om alle leningen en deposito's in dollar om te zetten in peso tegen tarieven die beneden de marktprijs liggen, de banken op met miljardenverliezen waaraan ze wel eens ten onder kunnen gaan.

Nog in de financiele sector daalde Deutsche Bank met 3,8% tot EUR 69,80. De topman van de grootste Duitse bank kondigde aan dat de activiteit over de eerste maand van het nieuwe boekjaar op een laag pitje bleef. Daarmee werd bij aandachtige beleggers de vrees aangewakkerd dat het herstel misschien nog niet voor dit jaar is. Deutsche Bank slikte over de laatste drie maanden van 2001 verliescijfers. Societe Generale dook 4,0% lager tot EUR 66,0.

Sombere geluiden waren er ook te horen bij het Britse reclamebedrijf WPP. Op het World Economic Forum in New York voorspelde WPP-topman Martin Sorrell weinig winstgroei voor het huidige boekjaar. WPP keek in Londen tegen een verlies aan van 3,3% tot 663,50 pence. In dezelfde sector moest het Franse Publicis met 1,8% achteruit tot EUR 28,37.

De telecomaandelen hadden het ook niet onder de markt. De DJ Stoxx Telecom ging ruim 3,0% lager postvatten. France Telecom liet 2,7% liggen tot EUR 34,01. Beleggers stellen zich vragen over de schuldpositie van de groep nadat Moody's Investors Service vorige week de kredietrating verlaagde. Deutsche Telekom keek tegen een verlies aan van 4,4% tot EUR 15,92. De Duitse mededingingsautoriteiten herhaalden hun bezwaren tegen de geplande verkoop van de kabelactiviteiten aan Liberty Media.

Nog in de City dook British Airways 0,8% lager tot 210,75 pence. De Britse flag carrier heeft over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2001/02 een negatief operationeel bedrijfsresultaat (ebit) behaald van GBP 187 miljoen, tegen een positief resultaat van GBP 80 miljoen het jaar ervoor. Het nettoverlies bedroeg in het derde kwartaal GBP 144 miljoen, waar analisten GBP 151 miljoen verwachtten.

Beter verging het Carlsberg dat in Kopenhagen 4,3% hoger sloot op DKR 384. De aandelen profiteerden van het bericht in de Britse Sunday Telegraph dat Carlsberg en Interbrew de handen in elkaar zouden slaan voor hun Britse distributie-activiteiten. Het bericht werd niet bevestigd, maar de Deense brouwer liet wel verstaan altijd op zoek te zijn naar mogelijkheden om het distributienetwerk te verbeteren. In de kleinhandelssector keek Carrefour tegen een verlies aan van 3,5% tot EUR 55,55. Op de sociale top in Porto Allegre was de Franse grootwarenhuisgroep maandag kop van jut.

SVDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud