Europa: beurzen lijden onder zwak IFO-rapport

De Europese aandelenmarkten staan vrijdagmiddag op verlies. Na de publicatie van een lager dan verwachte IFO-indicator voor het Duitse producentenvertrouwen beginnen beleggers te vrezen dat de grootste economie van de eurozone het stilaan moeilijker krijgt.

(tijd) De Duitse IFO-indicator bleek in juni te zijn teruggevallen tot het laagste niveau sinds februari. Eerder deze week was al gebleken dat een andere belangrijke Duitse economische graadmeter, de zogenaamde ZEW-indicator, onverwacht was gedaald. De teleurstellende macrocijfers wakkeren op de beurs de angst voor een afkoeling van de economische groei aan.

Rond 13 uur staat de DJ Stoxx50 0,3 procent lager op 3922,44 punten. De DJ EuroStoxx50 daalt 0,2 procent tot 4480,26 punten. De EuroNext100 verliest 0,2 procent tot 1060,31 punten. In Frankfurt verliest de DAX 0,4 procent, net als de Londense FTSE100. Parijs verliest 0,3 procent en Amsterdam gaat 0,4 procent achteruit.

Bij de financials gaat Julius Baer 5,7 procent lager tot 83,95 Zwitsers frank. De Zwitserse vermogensbank koopt 5,5 procent van zijn aandelen terug van zakenbank UBS. Het gaat om een bedrag van 890 miljoen dollar. UBS gaat ook de rest van zijn belang in Julius Bear van de hand doen.

De Nederlandse bankgroep ABN AMRO blijft onveranderd op 35,15 euro. Bank-verzekeraar Fortis en sectorgenoten Royal Bank of Scotland (-1,3 procent tot 632,50 pence) en Banco Santander (+0,4 procent tot 13,72 euro) verwachten dat hun bod op de Nederlandse bank ABN AMRO midden juli van start zal gaan. Begin volgende week zal het bankentrio alle documentatie voor de biedingsstukken indienen bij de Nederlandse en Britse beursautoriteiten.

De Britse defensiegroep BAE Systems gaat op zijn beurt 2,1 procent vooruit tot 442,25 pence. Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Financien stelt de aankoop van Armor Holdings Inc. door BAE Systems geen problemen voor de Amerikaanse nationale veiligheid.

Bij de mediabedrijven vallen de financiele dag- en weekbladen in de smaak. Pearson, de uitgever van de Financial Times, stijgt 2,2 procent tot 843 pence. Pearson en General Electric, de eigenaar van CNBC, hebben beslist om geen bod uit te brengen op Dow Jones. Daardoor nemen de kansen van Rupert Murdoch (News Corp) toe om de uitgever van de Wall Street Journal binnen te rijven. De mediamoloch heeft 5 miljard dollar veil voor de Amerikaanse zakenkrant.

Gisteren kwam ook het nieuws dat Bernard Arnault, de gedelegeerd bestuurder van het luxe-imperium LVMH (-0,2 procent tot 85,30 euro), aast op de Franse zakenkrant Les Echos. De rijkste man van Frankrijk voert daarover overnamegesprekken met Pearson, het Britse moederconcern van Les Echos. Hij zou tot 250 miljoen euro voor de krant willen betalen.

Het aandeel van het Deense A.P. Moeller-Maersk gaat 1,3 procent naar beneden tot 66.100 kronen. Het grootste containerschepenbedrijf ter wereld heeft met Nils Smedegaard Andersen een nieuwe CEO benoemd. Hij volgt op 1 december Jess Soederberg op. De Deense groep wil daarnaast zijn belang van 50 procent in luchtvaartmaatschappij Martinair verkopen aan KLM.

Immoeast klimt dan weer 5,3 procent tot 10,56 euro. De Oostenrijkse vastgoedontwikkelaar meldt dat de inkomsten voor boekjaar 2007 de verwachtingen overtreffen.

Bij de oliewaarden verliest BP 0,4 procent tot 577 pence. BP zou vandaag in het Kremlin onderhandelen met Gazprom over TNK-BP, de joint venture die de rechten bezit op een betwist olieveld Kovykta in Siberië. BP zou onder druk staan om zijn belang in het gigantische olieveld aan de Russische oliereus Gazprom af te staan.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud