Europa: beurzen sluiten week hoger af

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen konden vrijdag opnieuw met winst aanpikken, na een lager slot donderdag. De dollar werd vrijdag sterker tegenover de euro, waardoor bedrijven die een groot deel van hun inkomsten in de VS halen, goed presteerden.

De DJ Stoxx50 steeg 0,9% tot 2.476,21 punten. De DJ EuroStoxx50 ging eveneens 0,9% hoger tot 2.515,33 punten. Ook de Euronext100 won 0,9% tot 547,18 punten. Londen ging 0,7% hoger, Parijs won 0,8%, Amsterdam 1,2% en Frankfurt dook in het laatste handelsuur in het rood (-0,25%).

Marktspelers verwachten dat de Amerikaanse Federal Reserve volgende week de rente verlaagt, waardoor de dollar vrijdag verstevigde. Een combinatie van weinig richtinggevend bedrijfs- of macro-economisch nieuws en de expiratie van de indices van futures, opties en stock-opties, zorgde ervoor dat de handel tot een minimum beperkt bleef.

Binnen de Stoxx stonden 34 stijgers tegenover 13 dalers. Drie aandelen eindigden onveranderd. BBVA was de grootste stijger met een klim van 4,2%. Santander ging 3,6% hoger en BT won 2,7%. De grootste dalers waren Bayer, dat 2,2% kwijtspeelde, Astrazeneca met 1,7% en DaimerChrysler met 1,4%.

Bedrijven die een groot stuk van de omzet in de Verenigde Staten halen, profiteerden van de versteviging van de dollar. Drankengroep Diageo, die meer dan 40% van zijn omzet in de VS haalt, steeg 1,8% tot 699,5 pence. Nestle steeg 1% tot CHF 294.

Unilever steeg 2,6% tot EUR 53,10. Unilever maakt maandag tweedekwartaalresultaten bekend. Analisten verwachten een stijging van de winst per aandeel voor uitzonderlijke resultaten en goodwill van ongeveer 9%.

In de farmasector kwam een aantal bedrijven met een update over hun producten. De Nederlandse farmagroep Akzo Nobel ging 1,9% hoger tot EUR 24. De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft toestemming gegeven om een generieke versie te maken van het antidepressivum Remeron. Sectorgenoot Roche verloor 0,5% tot CHF 105 en Novartis daalde 0,2% tot CHF 54,9. Roche maakte bekend dat het medicijn MabThera effectief is tegen reumatische artritis. Novartis liet weten dat een klinische studie heeft uitgewezen dat het middel Prexige effectief is voor de behandeling van osteo-artritis.

SAP, de Duitse maker van ondernemingssoftware, verloor 0,6% tot EUR 104 ondanks een adviesverlaging van beurshuis BNP Paribas. Het aandeel staat de laatste weken in de belangstelling omdat vele beleggers denken dat SAP kan profiteren van de strijd van concurrent PeopleSoft om zich te verweren tegen het bod van Oracle.

In Italie speelde Mediaset SPa 1,3% kwijt tot EUR 7,71. Het grootste televisiekanaal in Italie verloor terrein nadat de antitrustregulator een onderzoek startte naar de dominante marktpositie in de televisie- en advertentiemarkt van de groep van premier Silvio Berlusconi.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud