Europa: beurzen trekken zich op aan Vivendi en HP

(tijd-nieuwslijn) - In het spoor van Wall Street woensdagavond zijn de Europese beurzen met overtuigende winstcijfers van start gegaan. In New York klokte de Dow Jones 1,7% hoger af en kreeg de Nasdaq er 3,3% bij. Nabeurs pakte Hewlett-Packard met kwartaalcijfers uit die aan de bovenkant van de verwachting uitkwamen. Beleggers in Europa krijgen bovendien een zetje van een bericht in de Wall Street Journal over een Amerikaans bod op Vivendi Entertainment.

Na bijna een uur handel noteert de DJ Euro Stoxx50 62,54 punten of 2,5% hoger op 2.606,92 punten. Voor de DJ Stoxx50, die overigens enkel uit stijgers bestaat, zit er 2,0% extra in tot 2.655,06 punten. De sterkste individuele prestatie wordt neergezet door Amsterdam en Parijs, die er respectievelijk 2,5% en 2,6% bijkrijgen. Voor Frankfurt zit er 1,2% extra in en Londen gaat 1,6% hoger postvatten. Op de wisselmarkten neemt de euro weer wat afstand van de pariteitsgrens; de munt klimt met 0,18 dollarcent naar USD 1,0031.

Het aandeel van de dag lijkt donderdag Vivendi Universal te worden. In Parijs krijgen de aandelen er bijna 10% bij tot EUR 12,42. Volgens The Wall Street Journal brengt een Amerikaanse oliebaron samen met een aantal investeerders een bod van USD 15 miljard uit op de entertainmentactiviteiten van Vivendi Universal. Daarnaast zou nog eens voor USD 5 miljard schulden overgenomen worden.

Goed nieuws is er donderdagmorgen ook voor de aandelen die op een of andere manier aan de computersector verbonden zijn. De Amerikaanse producent van computers en randapparatuur Hewlett-Packard heeft in het vierde kwartaal van het boekjaar 2001/02 een nettowinst voor eenmalige posten behaald van USD 721 miljoen, tegen USD 238 miljoen een jaar eerder. De winst per aandeel kwam uit op USD 0,24, boven de verwachting van analisten. De verwachting die de groep voor het huidige kwartaal naar voren schuift, is in lijn met de marktverwachting.

Een en ander is goed nieuws voor Philips dat 5,9% duurder wordt tot EUR 20,30 en voor ASML Holding dat 6,3% aan de notering kan toevoegen op EUR 9,94. In Parijs hangt STMicroelectronics zijn karretje aan de winsttrein en krijgt er 6,6% bij tot EUR 24,15.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud