Europa boekt ruime winst

De Europese beurzen schoten vandaag omhoog toen bleek dat de Amerikaanse consumentenprijzen onverwacht daalden. Daarmee is de inflatievrees weer van de baan. De stijgende olieprijzen wogen even op de mooie winsten.

(tijd) Door de onverwachte daling van de Amerikaanse consumptieprijzen verwachten economen dat er ruimte komt voor een Amerikaanse renteverlaging. Een verlaging is voor de aandelenbeurzen altijd goed nieuws omdat beleggers dan rentende effecten inwisselen voor aandelen.

Gisteren daalden de beurzen nog nadat de Amerikaanse producentenprijzen, exclusief voeding en energie, sterk stegen in september.

De Stoxx50 won 0,9% tot 3.679,89 punten. De Eurostoxx500 ging 1,1% vooruit tot 3.991,38 punten. Ook de belangrijkste Europese beurzen zetten een plus op het bord. De FTSE in Londen won 0,7%, de Franse CAC40 steeg met 1,1% hoger, in Frankfurt ging de DAX 1,1% vooruit en de Nederlandse AEX schreef 0,6% bij. Parijs en Frankfurt die een halfuur langer open zijn dan de andere Europese beurzen gingen nog fors door toen de olieprijzen, na een forse opstoot, opnieuw daalden. De forse stijging was ingegeven door de hoger dan verwachte daling van de voorraden benzine en stookolie.

Binnen de Stoxx50 was Rio Tinto was de grootste stijger met een winst van 3,2 procent tot 2.760 pence. De productie van ijzererts steeg in het derde kwartaal met 11 procent tot een recordniveau. De koperproductie daalde fors door de staking in de Escondida-mijn. De hele mijnbouwsector profiteerde daarvan. Anglo American steeg met 1 procent tot 2.382 pence en BHP Billiton werd 1,1 procent duurder op 1.004 pence.

Naast de grondstoffensector zaten ook de financiële aandelen fors in de lift. Beleggers blijven in deze sector speculeren op overnames. Het Nederlandse ING won 2 procent tot 35,92 euro. De Zwitserse bank UBS schreef 1,9 procent bij op 78,25 Zwitserse frank. Het Franse BNP Paribas werd 1,9 procent duurder op 86,3 euro.

In Amsterdam was de rode lantaarn voor de chemie- en farmagroep Akzo Nobel met een verlies van 8,8 procent tot 43,5 euro. De resultaten van de laatste klinische testen voor Asenapine, een middel ter behandeling van schizofrenie, waren niet onverdeeld positief, zodat de lancering vertraging oploopt. Het medicijn zou een van de toppers van Akzo Nobel moeten worden. Twee beurshuizen verlaagden hun advies van kopen naar houden. Ook de kwartaalcijfers konden beleggers niet bekoren.

ASML, producent van halfgeleiderapparatuur, heeft een uitstekend derde kwartaal achter de rug. De nettowinst verdrievoudigde ruim tot 172 miljoen euro, fors boven de analistenprognoses. Het orderboek bereikte op het einde van het derde kwartaal een recordhoogte. ASML-klanten breiden hun capaciteit uit om de vraag naar chips voor bijvoorbeeld iPods bij te houden. Er is echter een sterke ordervertraging voorzien tijdens het laatste kwartaal. Meerdere analisten verlaagden hun advies voor het aandeel omdat de piek van huidige cyclus in zicht is. Voor 2007 denkt ASML trouwens dat de vraag naar haar apparatuur op het niveau van 2006 zal liggen. Het aandeel verloor 6,6 procent tot 17,75 euro.

De resultaten van onder andere IBM en Intel deden de Europese technologieaandelen stijgen. IBM presteerde onverwacht sterk in het derde kwartaal. De Franse computerdienstenleverancier Cap Gemini steeg met 2 procent tot 44,89 euro. Nokia stond aanvankelijk op verlies als reactie op de zwakke kwartaalcijfers van Motorola, maar won uiteindelijk 1 procent tot 15,94 euro. De Zweedse concurrent Ericsson zakte evenwel 0,4 procent tot 26,60 Zweedse kroon.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud