Advertentie

Europa: Bush zorgt voor koersopstootje

(tijd-nieuwslijn) - De meeste Europese aandelenmarkten slaagden er maandag in hoger te eindigen. Enkel Londen tekende een klein verlies op van 0,1%. De Europese beurzen openden hoger, moesten na de middag hun openingswinsten prijsgeven, maar konden na de positieve opening van Wall Street opnieuw uit het rood klimmen.

De DJ Euro Stoxx50 won 1,1% tot 2.529,86 punten. Voor de DJ Stoxx50 zat er 0,5% extra in tot 2.530,74 punten. Binnen de beursbarometer stonden 29 stijgers tegenover 17 dalers; de rest bleef onveranderd. De Euronext 100 steeg met 0,6% tot 563,35 punten. Op de wisselmarkten herstelde de euro verder van de klap die op 2 januari werd uitgedeeld. De Europese eenheidsmunt daalde toen van USD 1,05 tot USD 1,035. Maandag ging alweer USD 1,0476 in een euro.

De beleggers reageerden positief op het nieuws dat president Bush dinsdag zal voorstellen de belasting op dividenden af te schaffen. Die afschaffing van de belasting op dividenden zou het sleutelpunt uitmaken van het economisch stimuleringspakket, dat Bush dinsdag bekendmaakt.

De olieprijs moest wat terrein prijsgeven na toezeggingen van Rusland de OPEC te helpen om de bevoorrading van de markt op peil te houden, maar bleef op USD 30,43 wel stevig overeind. Door de toegenomen onrust in Venezuela vrezen beleggers dat de oliemarkt nog lange tijd verstoord blijft. Goed nieuws voor onder meer Koninklijke Olie dat 2,7% hoger ging postvatten op EUR 43,99, en TotalFinaElf dat 2,2% duurder werd tot EUR 141,4. De Frans-Belgische petroleummaatschappij heeft een belang van 43,5% genomen in het Canadese Surmont. TotalFinaElf verkrijgt op die manier een licentie voor de exploitatie van een gebied gelegen in Athabasca, in de Canadese provincie Alberta, van 548 vierkante kilometer.

De sterkste stijger binnen de DJ Stoxx50 was Deutsche Telekom dat 5,9% aan de notering kon toevoegen tot EUR 13,87. Het Duitse telecombedrijf won op speculatie over een mogelijke overname van de mobiele eenheid door Vodafone. Dat schreef de Engelse krant the Independent on Sunday. Vodafone steeg in het voetspoor van Deutsche Telekom met 3,2% tot 122 pence.

De Britse verzekeraar Britannic kondigde aan dat hij mogelijk geen dividend zal uitkeren om zijn reserves op peil te houden. Britannic speelde de helft van zijn koerswaarde kwijt tot 164 pence. Concurrent Aviva verloor 3,4% tot 463 pence en land- en sectorgenoot Prudential 2,7% tot 448,5 pence. Een negatief rapport van Schroder Salamon Smith Barney woog op de financiele aandelen. De sector zou dit jaar veel moeite hebben om de omzet te verhogen. De zeven sterkste dalers binnen de Stoxx50 waren alle financiele aandelen. Ook de Britse banken Lloyds (-3,3% tot 434,5 pence) en Barclays (-2,3% tot 388 pence) moesten lager.

In Amsterdam kreeg KLM een tik van 6,6% tot EUR 9,14. De luchtvaartgroep verlaagde voorbeurs de verwachting voor het boekjaar 2002/2003. KLM acht het gezien de marktomstandigheden onwaarschijnlijk dat in het lopende boekjaar een positief bedrijfsresultaat kan worden gehaald. Eerder ging KLM nog uit van een positief bedrijfsresultaat, hoewel al wel een nettoverlies werd voorzien door een uitzonderlijke last voor het afblazen van een partnership met Alitalia.

In de autosector werkte Fiat zich in de kijker. De Italiaanse autoproducent steeg in Milaan met 7,4% tot EUR 9,27. Beleggers reageerden enthousiast op het bericht dat de vroegere Telecom Italia-topman Roberto Colaninno zich over de groep zal ontfermen. Vrijdagavond had Colaninno het over een "vriendschappelijke" interventie.

Mijngroep BHP Billiton verloor 3,3% tot 325 pence. Als gevolg van onenigheid binnen de raad van bestuur nam gedelegeerd bestuurder Brian Gilbertson ontslag.

SVDB/PB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud