Europa: Conjunctuurgevoelige aandelen onderuit

De Europese beurzen kleurden donderdag flink rood na teleurstellende macro-indicatoren in de VS en de ongecoördineerde maatregelen in Europa om de schuldencrisis het hoofd te bieden.

Brussel (tijd) - De Euro Stoxx50 sloot 1,9 procent lager, terwijl de nationale beurzen zowat 2 procent verloren.

De Stoxx600 (-2,2%) verloor de voobije twee dagen 5,2 procent nadat Duitsland de (Duitse) markt unilateraal een verbod op naakt shorten op overheidsobligaties en banken oplegde.

'Het shockeffect komt niet van de maatregel an sich, maar van de manier waarop het gebeurde. Dat heeft de markten schrik aangejaagd', zegt Gary Jenkins, strateeg bij Evolution Securities in London. 'Het lijkt erop dat de top van de Europese Unie volledig verdeeld is over hoe de crisis moet worden aangepakt. Net op het moment dat er eenheid nodig is.'

Frankrijk plant het Duitse shortverbod niet te volgen. Christine Lagarde, de Franse minister van Financiën, verklaarde op RTL radio dat de 16 eurolanden de economische politiek beter moeten coördineren om de crisis af te wenden. Volgens ECB-beleidsmaker Jose Manuel Gonzalez-Paramo in de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore heeft Duitsland de ECB vooraf niet ingelicht over het shortverbod.

Op de beurzen slikten de conjunctuurgevoelige waarden de grootste verliezen uit vrees dat de euro-crisis de wereldwijde economische groei in gevaar brengt en leidt tot een 'double dip'. De grondstoffenproducenten (-4,2%), autobouwers (-3,6%) en fabrikanten van kapitaalgoederen (-3,2%) gingen onderuit. Telecom, de best presterende sector, beperkte het verlies tot 1 procent. 

De cosmeticareus L'Oréal was een opvallende winnaar. Het Franse bedrijf, sponsor van de World Expo in Shanghai, gaat voluit in China. L'Oréal wil er dit jaar ruim 300 miljoen verse klanten aantrekken, wat moet resulteren in een omzetgroei van 862 miljoen tot 1 miljard euro. Het aandeel trok 2 procent aan tot 74,72 euro.


Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud