Advertentie

Europa: dure olie en euro blijven op koersen wegen

(tijd-nieuwslijn/betten) - De Europese aandelenmarkten laten donderdagmiddag een overwegend negatief beeld zien, al slaagt de DAX-index er wel in uit de rode cijfers te blijven. De onverwachte beslissing van de OPEC om de productie te beperken en de uitschuiver van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq drukken hun stempel op de andere beurzen. De beter dan verwachte IFO-indicator slaagt er evenmin in de stemming te keren.

Rond het middaguur noteert de DJ Euro Stoxx50 op een verlies van 21,79 punten of 0,8% tot 2.455,55 punten. Bij de DJ Stoxx50 gaat er 0,7% af tot 2.458,97 punten en de Euronext100 verliest 1,2% tot 560,13 punten. Met respectievelijk 1,4% en 1,2% zijn Parijs en Amsterdam de sterkste dalers. Londen noteert 0,8% lager en Frankfurt gaat tegen de trend in 0,3% hoger dankzij SAP en Allianz. Op de wisselmarkten blijft de euro stabiel op USD 1,1489, het hoogste niveau sinds eind juli.

Woensdag besloot de organisatie van olie producerende en exporterende landen om de productie te beperken van 25,4 miljoen vaten per dag tot 24,5 miljoen. Deze onverwachte productievermindering stuurde de prijs voor een vat ruwe olie van USD 25,52 tot USD 26,67. Donderdagmorgen kost een vat ruwe brent USD 26,90. Met de gestegen olieprijs is bij beleggers ook de vrees voor het effect van de hogere energiefactuur op de bedrijfsresultaten toegenomen. Volgens analisten zou dit een belangrijke stoorzender kunnen zijn in het voorzichtig economisch herstel.

Het Duitse ondernemersvertrouwen steeg in september van 90,8 tot 91,6. De stijging was groter dan verwacht, maar niet voldoende om belegger echt te enthousiasmeren. Het Belgisch ondernemersvertrouwen, dat woensdagnamiddag werd bekendgemaakt, bleef stabiel. Voor de opening van Wall Street donderdagmiddag is het uitkijken naar de bestellingen voor duurzame goederen en de verkopen bestaande woningen in augustus. De wekelijkse werkloosheidsaanvragen moeten eveneens een verdere indicatie geven over de gezondheidstoestand van de Amerikaanse economie.

Binnen de Stoxx50 staan 41 verliezers tegenover 9 stijgers. Het grootste verlies is voor ING dat 3,7% goedkoper wordt tot EUR 16,71. JP Morgan verlaagde het advies voor de Nederlandse bankgroep van neutral tot underweight. De zakenbank verlaagde ook het advies voor Aegon dat 2,1% verliest tot EUR 10,50. CS Group maakt met een verlies van 2,2% tot CHF 43,9 de top-3 van de sterkste verliezers compleet. Philips heeft last met het 3% lagere slot voor de Nasdaq en laat 2,8% liggen op EUR 20,26

Allianz gaat tegen de trend in 2% hoger tot EUR 75,87. JP Morgan verhoogde het advies voor de aandelen van neutral tot overweight. Het koersdoel werd opgetrokken van EUR 85 tot EUR 100. Nog in Duitsland stijgt SAP met 2,1% tot EUR 111,40. De softwaregroep heeft met Accenture een alliantie gesloten voor de ontwikkeling en levering van IT-oplossingen voor bank- en verzekerinsginstellingen wereldwijd.

Ook Fortis slaagt er in 1,7% aan de notering toe te voegen op EUR 15,29. Donderdagmorgen kondigde de Belgische-Nederlandse financiele dienstengroep de plannen aan om haar Amerikaanse verzekeringsdochter Fortis Inc vanaf volgend jaar naar de beurs te brengen. Op termijn wil Fortis het belang in Fortis Inc volledig van de hand doen.

De gestegen olieprijs is goed nieuws voor de olieconcerns. BP stijgt met 1% tot 427,25 pence en voor Shell Transport & Trading zit er 0,3% extra in tot 387 pence.

In het spoor van het 3% lagere slot voor Nasdaq woensdagavond moeten naast Philips ook de andere technologieaandelen terrein prijsgeven. Infineon verliest in Frankfurt 2,2% tot EUR 12,15 en Alcatel verliest in Parijs 3,2% tot EUR 10,37.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud