Europa eindigt hoger

De Europese beurzen sloten na een aarzelende start uiteindelijk duidelijk hoger, dankzij een stevige openingswinst op Wall Street. Op Wall Street is er vandaag maar een halve dag handel, morgen is er een dagje vakantie voor de nationale feestdag in de VS. Voorafgaand aan de vakantiedag, was er goed nieuws.

(tijd) De ISM-aankoopdirecteurenindex, de barometer van het ondernemersvertrouwen in de Amerikaanse industrie, daalde in juni tot het laagste niveau sinds oktober 2003.

Dat sterkte economen in hun visie dat de economie van de VS afkoelt en vergroot de kans op het einde van de reeks renteverhogingen. Vorige week gaf de Federal Reserve immers aan bij het uitstippelen van het rentebeleid niet alleen meer met de inflatierisico's maar ook met de economische groei rekening te houden.

De DJ Stoxx50 index sloot 0,5% hoger op 3.396,78 punten bij 43 stijgers, 6 dalers en 1 onveranderd aandeel. De DJ EuroStoxx50 boekte 0,4% winst tot 3.662,92 punten en de Euronext100-index ging eveneens 0,4% hoger naar 850,86 punten. Op vlak van de individuele beurzen is Londen koploper met 0,9% winst, Amsterdam volgt met 0,7%, Frankfurt klimt 0,5% en Parijs moet vrede nemen met 0,3% winst.

Het defensieconcern BAE Systems zakte in Londen 3,3% tot 357,75 pence, waarmee het de grootste daler in de Footsie-index is. Het belang van 20% dat de Britse groep in vliegtuigbouwer Airbus heeft, is door de vermogensbank Rothschild gewaardeerd op EUR 2,75 miljard. Dat is minder dan waar BAE op gehoopt had. EADS, dat het belang overneemt en op die manier de enige aandeelhouder van Airbus wordt, betaalt het bedrag in cash.

Bij EADS werd het voorbije weekend komaf gemaakt met de bestuurscrisis die het bedrijf sinds enkele weken teisterde. De CEO van zowel EADS, Noel Forgeard, als van Airbus, Gustav Humbert, stappen op bij hun bedrijf. Forgeard vertrekt ook als lid van de raad van bestuur van EADS en is niet langer voorzitter van het aandeelhouderscomite van Airbus. Humbert vertrekt uit het directiecomite van EADS. De koers van EADS zakte 0,8% tot EUR 22,28, goed voor de slechtste prestatie in de CAC40. De tegenvallende Airbus-waardering overschaduwde het vertrek van Forgeard.

De mijnwaarden gaan omhoog, samen met de stijging van de grondstofprijzen. AngloAmerican won 1,6% tot 2.253 pence, Rio Tinto 1,5% tot 2.901 pence en Antofagasta 1,3% tot 423,25 pence.

BP, het grootste olieconcern van Europa, heeft in het tweede kwartaal van 2006 de productie van olie en gas op jaarbasis zien afnemen van 4,112 miljoen vaten per dag naar circa 4,01 miljoen vaten. In het eerste kwartaal van 2006 lag de productie nog op 4,035 miljoen vaten per dag. De productiedaling is vooral het gevolg van desinvesteringen. Het aandeel wint 1,2% tot 638 pence.

Nieuwe fusiegeruchten voedden de Europese beurzen. Volgens The Observer ontvangt de warenhuisketen William Morrison mogelijk een bod van GBP 6 miljard van een groep investeerders, bestaande uit Texas Pacific Group, CVC Capital Partners en Permira Advisers. De genoemde potentiele bieders weigeren commentaar te geven. William Morrison steeg 3,7% tot 201,75 pence. Morrison verslikte zich in de overname van rivaal Safeway en is volgens analisten nu een interessante prooi, vooral dankzij de hoge waarde van zijn vastgoedportefeuille.

Ook Misys, de producent van financiele software, zou zich binnenkort aan een overnamebod mogen verwachten, deze keer van SunGard Data. Dat schreef de Sunday Times. Misys schoot 5,9% omhoog tot 227,75 pence.

In Milaan schoot Banco Popolare Italiana 5,7% hoger naar 7,75 euro. Volgens het Italiaanse dagblad Il Messaggero tonen drie banken, Fortis, Société Générale en Deutsche Bank, interesse in de bankgroep. Banco Popolara Italiana vocht vorig jaar een bittere overnamestrijd uit met ABN AMRO voor de controle over Banco Antonveneta. ABN AMRO ging uiteindelijk met Antonveneta aan de haal, waardoor BPI nu zelf een overnamedoelwit geworden is.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud