Europa eindigt verdeeld

De Europese beurzen eindigden verdeeld onder invloed van de Amerikaanse beurzen. Die gingen de eerste handelsuren in het rood na tegenvallende macrocijfers.

(tijd) De beurzen in Europa waren de dag gezamenlijk hoger begonnen. Beleggers waren niet onder de indruk van de slechte kwartaalcijfers van onder meer UBS en Sanofi-Aventis. Het Europees producentenvertrouwen bleek vanmorgen hoger dan verwacht en bereikte bovendien het hoogste niveau in zes jaar.

De DJ Stoxx50 sloot uiteindelijk 0,20% lager tot 3.669,15 punten. De DJ EuroStoxx50 bleef stabiel op 4.004,80 punten en de Euronext100 verloor 0,16% tot 924,10 punten. Bij de nationale beurzen verloor Parijs 0,25%, Amsterdam 0,3%. Londen (+0,04%) en Frankfurt (+0,2%) gingen er op vooruit.

De sterkste daler binnen de Stoxx50 was UBS. Het aandeel verloor 5,05% tot 74,3 Zwitserse frank. De Zwitserse bank realiseerde over het derde kwartaal een nettowinst van 2,2 miljard zwitserse frank (circa 1,38 miljard euro), een daling van 21% ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar.

De nettowinst uit voortgezette activiteiten daalde met 15%. Daarmee presteerde de Zwitserse bank het minder goed dan verwacht: analisten gingen gemiddeld uit van een winst van CHF 2,61 miljard. Het lagere resultaat is nog een gevolg van de beursdip in de maanden mei en juni.

UBS sleurde ook landgenoot Credit Suisse mee. Het aandeel zakte 1,3% tot 75 frank. De overige financials hadden minder last van de negatieve berichten rond UBS. Zo steeg Generali 1,4% tot 31,09 euro en won Fortis 0,6 tot 32,87 euro.

DaimlerChrysler was bij de grote winnaars in Europa met een winst van 3,1% tot 44,70 euro. Volgens marktpartijen tippen beleggers nog steeds op een verkoop van het Amerikaanse onderdeel Chrysler, hoewel de groep op 25 oktober zei dat daar geen plannen voor zijn. In het derde kwartaal leed Chrysler een verlies van USD 1,5 miljard.

Het Franse farmaconcern Sanofi-Aventis zag in het derde kwartaal de nettowinst met 11,6% dalen tot 1.699 miljoen euro. Sanofi-Aventis had te lijden onder de tijdelijke verkoop van een generische versie van de bloedverdunner Plavix in de Verenigde Staten, de lancering van generische versies van vier andere producten in de Verenigde Staten en onder maatregelen in Frankrijk en Duitsland om de gezondheidskosten te verminderen.

Het winstcijfer was wel hoger dan analisten hadden verwacht. Voor heel 2006 bevestigt Sanofi-Aventis de op 1 september bijgestelde winstverwachting. Het aandeel verloor 2,8% op 66,6 euro.

Metro, het op twee na grootste detailhandelsconcern ter wereld, liet samen met de derdekwartaalresultaten weten dat de omzetgroei voor 2006 aan de bovenkant van de eerder afgegeven range van 4-6% zal uitkomen.

De eigenaar van onder meer de Media Markt en Makro zag in het derde kwartaal van 2006 de omzet groeien met 6,3% naar 14,1 miljard euro, maar de nettowinst per aandeel liep met 46% terug in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor door het wegvallen van een eenmalige winst en kosten voor overnames in Polen en Duitsland. Metro ging 1,4% hoger tot 46,56 euro.

In de telecomsector verhoogde KPN de verwachting voor de ebitda in 2006. Het Nederlandse bedrijf ziet dit jaar een toename van het bedrijfsresultaat voor amortisatie en afschrijvingen met een 'mid single digit' percentage ten opzichte van 2005. Eerder werd een 'low single digit' hoger resultaat voorzien.

De omzetverwachting werd dinsdag gehandhaafd. In het derde kwartaal bleef de nettowinst van 346 miljoen euro (+5,2%) onder de verwachting van analisten, terwijl de omzet van 3.037 miljoen euro iets hoger uitkwam. KPN sloot 2% lager op 10,47 euro.

Veolia Environnement werd 0,2% goedkoper tot 47,97 euro. De Franse dienstengroep zag in het derde kwartaal de omzetgroei en de groei van het recurrent bedrijfsresultaat iets vertragen, maar toch stevig blijven. Veolia bevestigde ook zijn jaardoelstellingen.

Imperial Tobacco, de tweede grootste Europese sigarettenproducent, boekte in het op 30 september afgesloten boekjaar 2005/2006 een nettowinst van 851 miljoen pond, een stijging van 8,5%. Analisten rekenden slechts op 784 miljoen pond.

Imperial profiteerde van de groei in opkomende markten en kondigde ook plannen aan om in de VS te investeren. Het aandeel zakte aanvankelijk, maar won uiteindelijk 1% tot 1.857 pence.

In Amsterdam was de maker van navigatieapparatuur TomTom een opvallende daler. Het aandeel kelderde 6% tot 33,10 euro. De twee oprichters van TomTom verkopen samen met drie bestuursleden tot 14 miljoen aandelen. Het is voor het eerst sinds de beursgang dat oprichters en bestuursleden hun belang in TomTom verminderen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud