Europa fors lager door VS-cijfers

De Europese beurzen konden lange tijd het hoofd boven water houden maar om 16 uur gingen ze kopje onder toen in de VS nieuwe signalen over een verzwakkende economie opdoken.

(tijd) De meest recente inkoopmanagersindex in de regio Chicago wijst erop dat de industriele activiteit in de regio achteruit gaat, tegen de verwachtingen in. Voorts bestaat de vrees dat de sterk toegenomen aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen en de stijgende energieprijzen de consumentenbestedingen tijdens de eindejaarsperiode zal inperken. De sectorfederatie van Amerikaanse detailhandelaars verlaagde alvast zijn ramingen van de verkopen in november en december.

De vooruitzichten voor de eurozone zijn daarentegen goed. Het consumenten- en producentenvertrouwen in de eurozone scoorden hoger dan verwacht. Het vertrouwen van de producenten bereikte zelfs het hoogste niveau in 6,5 jaar. De Europese Commisie heeft bovendien zijn verwachtingen voor de economische groei in de eurozone verhoogd.

De DJ Stoxx50 eindigde 0,8 procent lager op 3.602,00 punten. De DJ Eurostoxx50 verloor 0,9 procent op 3.987,23 punten. BT was de grootste stijger in de Stoxx en won 2,5 procent. Grootste daler was Astrazeneca met 1,9 procent verlies.

De euro steeg bij het slot van de Europese beurzen 0,8 procent tot 1,3259 dollar. Dollargevoelige aandelen gingen dan ook onderuit. De Nederlandse verzekeraar Aegon, dat de helft van zijn inkomsten uit de VS haalt, zakte 1,8 procent. Electrolux, producent van huishoudtoestellen, haalt 40 procent in dollar. Het aandeel moest 3 procent inleveren.

Er gaan geruchten de ronde dat de Franse producent van bouwmaterialen Lafarge zijn land- en sectorgenoot Saint-Gobain wil overnemen. GBL, de investeringsholding van Albert Frere, heeft volgens de laatste berichten een belang van 13,2 procent in Lafarge. 'Een bod zou inconsistent zijn met onze onze strategie', reageerde een woordvoerder van Lafarge. Saint-Gobain steeg 1,6 procent en Lafarge 0,1 procent.

Kingfisher, de grootste doe-het-zelfketen in het Verenigd Koninkrijk, zakte 2,1 procent. De vergelijkbare omzet van de groep zakte voor het achtste opeenvolgende kwartaal doordat de Britten minder spenderen aan renovatieprojecten. Bovendien zullen de kosten voor de herinrichting van de winkels oplopen tot 1 miljoen Britse pond.

Salzgitter won 2,4 procent. Het Duitse staalbedrijf zal in de komende maanden een middelgrote overname bekendmaken, meldde topman Heinz Fuhrmann. Salzgitter wil deelnemen aan de consolidatie in de sector en wil via een overname zijn onderhandelingspositie tegenover leveranciers en klanten vergroten. 'Het nazicht van de boeken is achter de rug en binnenkort zullen we ernstige overnamegesprekken aanknopen', aldus de topman.

In Nederland steeg Numico met 2,5 procent. De producent van babyvoeding verkoopt zijn reeks glutenvrije producten aan Dr. Schar, een Italiaans familiebedrijf. Een verkoopprijs voor activiteiten is niet vrijgegeven, maar volgens een woordvoerder wordt er 'in ieder geval geen boekverlies' op de transactie geleden.

Het Ialiaanse FastWeb steeg 3,3 procent. Volgens een lokale krant zou Rupert Murdoch het bedrijf willen overkopen voor 4 miljard euro. Murdoch is de grootste aandeelhouder en gedelegeerd bestuurder van News Corporation staat gekend als een van 's werelds invloedrijkste mediamagnaten. FastWeb is in Italie de nummer twee in de markt voor vastelijntelefonie.

Jan De Schamphelaere

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud