Europa gaat dag uit met verlies

De Europese beurzen zijn de dag met verlies uitgegaan. Als gevolg van de teleurstellende start van het Amerikaanse resultatenseizoen maken beleggers zich meer en meer zorgen over de toekomstige bedrijfwinsten. Vooral toeleveranciers aan de telecomsector, en dan vooral Alcatel, moesten terrein prijsgeven nadat sectorgenoot ontgoochelende kwartaalcijfers had vrijgegeven. De technologieaandelen hadden bovendien te lijden onder een adviesverlagingen van Merrill Lynch-strateeg Richard Bernstein voor de sector in de VS.

(tijd) De Stoxx50-index eindigde 0,9% lager op 3.380,41 punten. De index telde 8 stijgers en 42 dalers. De DJ EuroStoxx50 leed een verlies van 1,3% tot 3.617,78 punten. De Euronext100 verloor 1,13% tot 839,08 punten. In Londen daalde de FTSE100 met 0,7 %, in Parijs verloor de CAC40 1,4%. De Duitse DAX moest een verlies van 1,6% incasseren, terwijl in Amsterdam de AEX 0,9% lager de dag uitging.

De grootste verliezen waren voor de producenten van telecomapparatuur. Alcatel zakte met 5,9% tot EUR 9,2, Ericsson met 3,4% tot SEK 22,6 en Nokia met 2 % tot EUR 25,14. Maandagavond stelde Lucent Technologies, dat aan een fusie met het Franse Alcatel werkt, de markt teleur. Uit voorlopige cijfers blijkt dat Lucent een heel zwak derde kwartaal achter de rug heeft, vooral te wijten aan de verkopen aan mobilofonieklanten in Noord-Amerika. Alcatel meldde op zijn beurt dat de verkopen in het voorbije kwartaal met 7,5% stegen, net boven de interne doelstellingen. De winstgevendheid laat echter te wensen over. De operationele marge bedroeg amper 8% tegenover 9,1% vorig jaar. Alcatel stelde een lichte verbetering van de marge voorop.

Philips leed een verlies van 3,8% tot EUR 23,06. LG.Philips LCD, de grootste producent van LCD-schermen ter wereld en voor 32,9% in handen van Philips, heeft in het tweede kwartaal van 2006 het grootste verlies geleden sinds het bedrijf twee jaar geleden naar de beurs ging. Het verlies kwam niet onverwacht. Het bedrijf waarschuwde vorige maand al voor lager dan verwachte resultaten. Het nettoverlies kwam uit op circa EUR 268,5 miljoen. In het eerste kwartaal maakte het bedrijf nog winst. De vraag naar LCD-schermen viel tegen en de prijsdruk nam toe. In aanloop naar de cijfers hebben diverse analisten hun advies voor het aandeel verhoogd omdat zij denken dat vanaf het derde kwartaal van 2006 een herstel zal intreden.

Roche staat bovenaan de Stoxx50 en stijgt 0,2% tot CHF 207,6. Het farmabedrijf kreeg van de Europese autoriteiten de goedkeuring om zijn kankermedicijn MabThera ook voor andere aandoeningen, zoals reumatoide artritis, aan te wenden.

De Britse winkelketen Marks & Spencer haalde in het eerste kwartaal 8,2 procent meer verkopen dan vorig jaar, in lijn met de verwachtingen. De omzet zit voor het vierde opeenvolgende kwartaal in stijgende lijn. Het aandeel won 0,34% tot 585 pence. Topman Stuart Rose waarschuwde echter dat het groeiritme zal vertragen doordat de vergelijkbare basis steeds sterker wordt.

Swiss Re gaat tegen eind volgend jaar 2.000 jobs, of 17% van het totale personeelsbestand, schrappen. Deze operatie volgt op de overname van de herverzekeringsactiviteiten van General Electric. De afvloeiingen zijn deel van het strategisch plan waarmee de Zwitserse herverzekeraar USD 300 miljoen wil besparen. Eind vorige maand rondde Swiss Re de overname van General Electric Insurance Solutions af voor een bedrag van USD 7,4 miljard. Swiss Re is nu de eerste in de sector, gevolgd door Munich Re. Swiss Re steeg met 0,6% tot CHF 86,25.

Alstom, gespecialiseerd in transport- en energie-infrastructuur, viel met 3,5% terug tot EUR 66,95. Het bedrijf heeft nochtans een indrukwekkend orderboek op tafel liggen. De orders op het einde van het eerste kwartaal bedragen EUR 4,7 miljard, een derde meer dan een jaar eerder. De omzet in het eerste kwartaal lag wat onder de verwachtingen.

De olieprijzen stegen dinsdag opnieuw nadat de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad verklaarde dat Iran niet zal toegeven aan de druk van het Westen om zijn nucleair programma te veranderen. In Londen ging de prijs voor een vat ruwe Brent-olie 1,2% hoger tot USD 73,74. De oliewaarden konden niet profiteren van de herlopleving van de olieprijzen. In Parijs daalde Total met 1% tot EUR 51,70, terwijl in Londen BP 0,5% lager ging tot 642 pence.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud