Advertentie

Europa gaat richtingloos de dag uit

De Europese aandelenmarkten zijn donderdag richtingloos gesloten. De indices konden zich niet optrekken aan de Verenigde Staten, omdat de beurzen daar aarzelend aan de handelssessie begonnen.

(tijd) Beleggers stonden aan de zijlijn na drie dagen van hogere koersstanden.

Onder de bedrijven drukte elektriciteitsnetwerkenbouwer ABB de stemming. Het Zweedse bedrijf haalde de verwachtingen van analisten niet. Ook Akzo Nobel verloor terrein, nadat het chemieconcern 's ochtends met tegenvallende vierde kwartaalcijfers voor het voetlicht kwam. Aan de positieve zijde van de lijn stonden Unilever en Total.

De Stoxx50 sloot 0,3% lager op 3.831,16 punten. Ook de nationale markten eindigden fractioneel lager. Op de beurs van Londen noteerde de FTSE op het slot 0,2% lager. De CAC40 in Parijs verloor 0,1% en in Frankfurt bedroeg het verlies 0,04%. Ook in Amsterdam was het verschil met een dag een eerder klein. AEX leverde 0,06% op 507,77 punten. De euro noteerde op USD 1,3148.

DaimlerChrysler schreef 0,4% bij dankzij speculatie over de plannen die het bedrijf heeft met Chrysler. Er gaan geruchten dat er een alliantie zou worden aangegaan met General Motors om kosten te besparen.

Credit Suisse, de op een na grootste bank van Zwitserland, steeg 3,5% tot CHF 91,85 nadat het bedrijf een recordwinst van CHF 4,7 miljard behaalde in het vierde kwartaal. Die winst werd vooral gestut door de verkoop van de verzekeringsmaatschappij Winterthur aan Axa. Het geld dat daarmee beschikbaar komt, zal volgens de bank onder andere worden ingezet voor het terugkopen van een record aantal aandelen.

Rond de middag schoot het in Brussel genoteerde InBev omhoog. Volgens de Braziliaanse krant Valor Economico voeren het Belgisch-Braziliaanse InBev en het Amerikaanse Anheuser-Busch verkennende gesprekken over een mogelijke fusie. Naast InBev, zouden ook bierbrouwer SabMiller en drankenconcern Diageo geinteresseerd zijn in Anheuser-Busch. Heineken liftte mee op het nieuws en ging de dag uit met een winst van 2,3%.

Akzo Nobel stond 1,8% af op EUR 46. De Nederlandse chemie- en farmagroep heeft zijn winst in het vierde kwartaal zien teruglopen door de hogere uitgaven voor onderzoek en administratie. Bovendien heeft het concern in tegenstelling tot de verwachting van analisten het dividend over 2006 niet verhoogd. De beursgang van Organon BioSciences zal volgens het chemie- en farmaconcern in de komende weken plaatsvinden. Akzo Nobel wil 20-30% van de uitstaande aandelen naar Euronext Amsterdam brengen om vervolgens de activiteiten in twee tot drie jaar volledig af te splitsen.

Societe Generale, de derde grootste bank van Frankrijk, zette zijn verliessessie van woensdag voort en ging 1,7% lager tot EUR 134,80. Woensdag verloor het aandeel ook al 1,7%. Aanleiding is nog steeds de publicatie van een lager dan verwachte winst in het vierde kwartaal. Analisten maken zich vooral zorgen over het verdere groeipotentieel van de markt voor retailbanking in Frankrijk.

Ook BNP Paribas, tweede grootste bank in Frankrijk, bleef onder de verwachtingen met zijn winst uit de retailactiviteiten in Frankrijk. Het aandeel verloor 3,8% in waarde op EUR 83,70.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud