Europa gemengd de dag uit

De Europese aandelenmarkten kenden dinsdag een gemengd slot, ondanks een rij betere resultaten en een sterker dan verwacht Amerikaans consumentenvertrouwen. Bezorgheid over het conflict in het Midden-Oosten bleef op de indexen wegen.

(tijd) De DJ Stoxx50 ging de dag 0,14% lager uit op 3.398,20 punten. De index telde 23 stijgers en 27 dalers. De DJ EuroStoxx50 bleef ongewijzigd op 3.631,50 punten. De EuroNext100 steeg dan weer met 0,2% tot 846,19 punten. In Londen boekte de FTSE100 een winst van 0,3%, terwijl de Parijse CAC40 0,4% hgoer sloot. De Duitse DAX en de Amsterdamse AEX leden een verlies van respectievelijk 0,2% en 0,4%.

De olieprijzen blijven de hele dag stijgen omdat handelaars vermoeden dat een staakt-het-vuren in het conflict tussen Israel en Libanon nog lang op zich zal laten wachten. In het laatste halfuur handel namen de olieprijzen echter een plotse duik, omdat vermoedt wordt dat de VS nog over voldoende voorraden beschikken. In Londen daalde de prijs voor een vat ruwe Brent-Noordzeeolie met 1,5% tot USD 73,48.

Dat het zwarte goud het grootste deel van dag in waarde bleef toenemen was natuurlijk goed nieuws voor de Europese oliewaarden. Total, de derde grootste olieproducent in Europa, steeg met 0,9% tot EUR 51,75. Royal Dutch Shell, de nummer twee, ging er met 0,3% op vooruit tot 1.844 pence. Het Britse BP, de marktleider in Europa, volgde de trend niet en daalde met 0,6% tot 630 pence. Het bedrijf maakte dinsdag nochtans bekend een recordwinst van 7,27 miljard dollar te hebben gerealiseerd in het tweede kwartaal, een derde meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Beleggers reageerden echter negatief op het nieuws dat gedelegeerd bestuurder John Browne BP in 2008 zal verlaten. Volgens The Financial Times zouden er drie kandidaten zijn om Browne op te volgen.

De mijnbouwaandelen noteerden verdeeld. BHP Billiton, de grootste mijnuitbater ter wereld, viel met 0,3% terug tot 1.017 pence Het bedrijf meldde dat de ijzerertsproductie tot een recordvolume is gestegen, maar heeft te kampen met een stakingsdreiging in Chili. Sectorgenoot Rio Tinto klom 1,9 procent hoger tot 2.725 pence. Norsk Hydro, de op drie na grootste aluminiumproducent ter wereld, won 6,13% tot 173 kronen, nadat de kwartaalwinst met 51% aandikte door de hogere energie- en metalenprijzen. De winstgroei was een stuk hoger dan verwacht door analisten.

Valeo, de nummer drie op de Europese markt voor auto-onderdelen, sprong 8,6% hoger tot EUR 27,49 nadat het bedrijf meldde dat de winst in het tweede kwartaal profiteerde van een meerwaarde en kostenbesparingen.

De Spaanse energiegroep Endesa maakte dinsdag eveneens mooie cijfers bekend. Het bedrijf, waarover momenteel een overnamestrijd woedt tussen het Spaanse Gas Natural en het Duitse E.ON, realiseerde in het tweede kwartaal een winststijging van 78% tot EUR 704 miljoen. Dat is beter dan verwacht. Het grootste energiebedrijf van Spanje verhoogt ook zijn winstverwachtingen voor 2009. Toch viel Endesa terug met 0,1% tot EUR 24,63 omdat het aankondigde het totale bedrag dat het tot 2009 aan dividenden zal uitbetalen, optrekt tot EUR 9,9 miljard. Endesa wil met deze dividendenpolitiek zijn stand-alonepositie vrijwaren.

Ook de Franse producent van luxeartikelen LVMH kwam dinsdag met betere cijfers op de proppen. De groep kende in de eerste jaarhelft een omzetgroei op vergelijkbare basis van 12% en bevestigde haar winstverwachtingen voor 2006. LVMH steeg met 1,8% tot EUR 76,7.

Nog in Parijs won cosmeticagroep LOreal 1,8% tot EUR 77,6. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) gaf zijn goedkeuring voor een nieuwe zonnecreme van het bedrijf. Bovendien bevestigde gedelegeerd bestuurder Agon zijn vertrouwen in de toekomst van het bedrijf in de Franse zakenkrant Les Echos.

De Britse chipproducent ARM boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van USD 26,3 miljoen, 42% meer dan vorig jaar en beter dan analisten hadden voorspeld. Bovendien verwacht de groep dat haar omzet twee keer sneller zal groeien dan de rest van de sector. ARM eindigde 5,7% hoger op 112 pence.

De Europese autoproducenten haalden dan weer hun voordeel uit de betere cijfers van de Japanse sectorgenoten Nissan en Honda. Peugeot PSA won 0,7% tot EUR 45,61 . Renault boekte een winst van 2,1% tot EUR 81,4.

Minder verging het Telecom Italia, dat zijn winst voor het eerste halfjaar met 4,5% zag terugvallen EUR 3,8 miljard. Het gaat daarbij wel om voorlopige cijfers. De telecomgroep maakt haar definitieve halfjaardata bekend op 7 september. Telecom Italia sloot de dag 2,7% lager af op EUR 2,1.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud