Europa: Gemengde signalen uit transportsector

©AFP

De Europese beurzen zijn fors hoger de week uitgegaan, na onder meer een onverwacht sterke stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen en enkele sterker dan verwachte Amerikaanse macrocijfers. Dat kan erop wijzen dat de economische crisis afzwakt. Vanuit de transportsector kwamen gemengde signalen.

De Ifo-index, die het Duitse ondernemersvertrouwen meet, steeg in april van 82,1 naar 83,7. Economen gingen uit van een meer bescheiden stijging tot 82,3 punten. Het Duitse ondernemersvertrouwen staat op het hoogste peil in vijf maanden.

ING-econoom Carsten Brzeski stipt aan dat zowel de inschatting van de huidige situatie als de verwachtingscomponent klommen. 'Het is gemakkelijk om de lichtpuntjes te negeren, maar ze zijn nu eenmaal daar. De ZEW (die het investeerdersvertrouwen meet in Duitsland) stijgt al zes opeenvolgende maanden, de verwachtingsindex in de Ifo al vier maanden, nu verbetert ook de inschatting van de huidige situatie. Is dit het einde van de crisis? Neen, maar de vrije val van de economie lijkt achter ons te liggen.' Brzeski waarschuwt er wel voor dat het herstel in 2010 trager zal zijn dan algemeen aangenomen.

Om 16 uur gaf een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse huizensector de indexen extra opwaartse kracht. Uit de cijfers van de verkopen van nieuwe huizen leiden beleggers een zekere stabilisering van de huizenmarkt af. Eerder bleken de bestellingen van duurzame goederen in de VS al minder dan verwacht te zijn teruggevallen.

De indexen, en in het bijzonder de financiele aandelen, kregen ook steun van de resultaten van de Amerikaanse kredietkaartenuitgever American Express. Die werden donderdag op Wall Street nabeurs bekendgemaakt. Barclays won 8,6 procent, BNP Paribas telde er 4,8 procent bij.

Ook de energiewaarden waren in trek, na een kleiner dan verwachte daling van de eerstekwartaalwinst bij het Italiaanse ENI (+5,1%). Total, BP en Royal Dutch Shell profiteerden daarvan en stegen mee. Een lichte stijging van de olieprijs in Londen gaf nog wat extra steun.

Uit de transportsector kwamen gemengde signalen. Volvo, de Zweedse producent van vrachtwagens en bussen, kreeg een tik van meer dan 1,8 procent, na een groter dan verwacht operationeel verlies in het eerste kwartaal. Volvo snoeit ook in zijn vooruitzichten. Concurrent Scania zakte 0,9 procent.

Toch was het niet al kommer en kwel in de sector. Ford rapporteerde een kleiner dan verwacht verlies, wat een aantal autowaarden toch in het zonnetje zette. Renault won 3,32 procent, Volkswagen ging 2,9 procent hoger.

PDG/BS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud