Europa: goede resultaten sturen indices hoger

(tijd-nieuwslijn) - Alle Europese beurzen boeken in de ochtendhandel winst. Dat is te danken aan de kwartaalcijfers die heel wat bedrijven voorbeurs bekendmaakten. Die voldeden over het algemeen aan de verwachtingen of overtreffen ze zelfs. Bovendien kon Wall Street het verlies dinsdag beperken, ondanks de forse daling van het consumentenvertrouwen in de maand juni. Er wordt met spanning uitgekeken naar de voorlopige cijfers over de economische groei van de VS in het tweede kwartaal.

Even voor het middaguur wint de DJ EuroStoxx50 2,2% tot 2.751,17 punten. De bredere DJ EuropeStoxx50 klimt 1,7% tot 2.765,98 punten. Binnen de index stijgen 40 aandelen. De Euronext100 voegt 2,6% aan de notering toe tot 606,3 punten. Londen wint 1%, Frankrijk 2,9%, Madrid 1,9%, Amsterdam 2,75%. Duitsland blijft een beetje achter met een winst van 0,5%. Een euro is USD 0,98 waard.

In Europa komt het resultatenseizoen stilaan op gang. Voorbeurs maakten onder meer Unilever, Vedior, Solvay, Aventis, Metro en Suez kwartaalcijfers bekend. Deze van Unilever worden enthousiast onthaald. De Nederlandse maker van consumentenproducten, bekend van Dove-zeep, Knorr en Omo, zag zijn omzet in het tweede kwartaal met 31% stijgen. Dat was meer dan verwacht. Bovendien verhoogt de groep haar vooruitzichten voor het hele boekjaar. Unilever verwacht nu dat de winst per aandeel met ongeveer 15% zal stijgen. Eerder had de groep het over iets meer dan 10%. Merrill Lynch herstart de opvolging van het aandeel met een strong buy-advies. Het aandeel Unilever wordt beloond met een koersklim van 7,3% tot EUR 57,8.

Nog in Nederland meldde uitzendgroep Vedior voorbeurs een winst per aandeel over het tweede kwartaal die 1 eurocent hoger lag dan verwacht. In tegenstelling tot Unilever, gaf Vedior geen vooruitzichten mee voor 2002. Vedior wint 4,07% tot EUR 11,5.

De farmasector is in goede doen. Het Frans-Duitse Aventis zag zijn operationele winst het afgelopen kwartaal 30% stijgen en zegt goed op weg te zijn om zijn doelstellingen voor het lopende jaar te halen. Aventis voegt 3,5% aan de notering toe tot EUR 67,25. Het Belgische Solvay zag zijn nettowinst over de eerste zes maanden 15% stijgen. Dat was meer dan verwacht. De groep bevestigde dat ze dit jaar een tweecijferige winstgroei verwacht. Solvay klimt 0,9% tot EUR 69,50.

De Duitse warenhuisketen Metro, de vijfde grootste kleinhandelaar ter wereld, heeft zijn omzetdoelstellingen voor het huidige boekjaar licht verlaagd vanwege de opmars van de euro ten opzichte van de dollar. De groep blijft er wel bij dat de winst per aandeel met 10% zal groeien. Metro wordt 4,4% duurder tot EUR 27,05. De Franse nutsholding Suez wint 6,3% tot EUR 23,17, nadat de groep weinig verrassende kwartaalcijfers bekendmaakte. De omzet steeg 8,9% in de eerste jaarhelft.

De solide resultaten van Metro kunnen niet voorkomen dat de beurs van Frankfurt als enige een steek laat vallen in het beurzenpeloton. De vijf grootste dalers binnen de DJ EuroStoxx50 zijn Duitse bedrijven. Deutsche Post biechtte een forse daling van de nettowinst op en moet daardoor 3,5% lager tot EUR 10,33.

BBVA, de tweede grootste bank van Spanje, zag haar nettowinst in de eerste jaarhelft 8,9% terugvallen tot EUR 1,166 miljard. Dat is iets slechter dan verwacht. De bank heeft EUR 209 miljoen opzij gezet voor de verliezen bij Telefonica, de Spaanse telecomoperator waar ze een belang van 5,5% in heeft. Het aandeel wint toch 3,4% tot EUR 10,03. Het Nederlandse ABN Amro liet ondertussen weten dat er geen reden tot ongerustheid is over de winstgevendheid van de Braziliaanse activiteiten. ABN is de tweede grootste buitenlandse bank in dat land. ABN wint 2,1% tot EUR 14,8. Het Franse BNP Paribas, dat donderdag halfjaarcijfers bekendmaakt, stijgt 3,3% tot EUR 47,29.

Nadine Bollen

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud