Europa hoger door hoop op reddingsplan

©Jerry De Brie

De Europese beurzen wonnen in de loop van de dag aan vertrouwen. Nochtans schetsen recente statistieken een somber beeld van de Amerikaanse en Europese economie. Beleggers hopen op renteverlagingen en trokken zich voorts op aan de hoop op een goedkeuring van het Paulson-plan vandaag ter ondersteuning van de financiële sector. De EU-leiders komen in het weekend samen om 'een antwoord op de financiële crisis' voor te bereiden.

(tijd) - De DJ EuroStoxx50 won 3,5 procent tot 3.113,82 punten, de DJ Stoxx50 klom 3,7 procent hoger tot 2.726,67 punten.

In de VS stemt het Huis van Afgevaardigden vandaag over het aangepaste reddingsplan voor de financiële sector, dat eerder door de Senaat werd goedgekeurd.

De Europese retailverkopen zakten in augustus, net als een maand eerder, met 1,8 procent. Het consumentenvertrouwen staat, ondanks de dalende olieprijs, op een laag pitje. Dat is niet verwonderlijk met het vooruitzicht op een mogelijke recessie in de grote eurolanden Frankrijk, Italie en Duitsland. De werkloosheid in de eurozone steeg in augustus tot 7,5 procent, het hoogste peil in een jaar tijd. En ook het banenrapport in de VS toont een grimmig beeld. In september gingen 159.000 banen verloren. Dat is het grootste banenverlies op maandbasis in vijf jaar.

Vooral de financiële aandelen trekken de kar, maar ook de grondstoffenaandelen zetten naar het einde van de dag een eindspurtje in.

Hypo Real Estate steeg 45,5 procent. De Duitse bankinstelling kreeg eerder deze week een noodlening van 35 miljard euro toegeworpen van de Duitse regering. De Europese Commissie oordeelde dat die niet in strijd is met de Europese concurrentieregelgeving.

UBS ging 12,5 procent hoger, de Europese bank die het zwaarst is getroffen door de kredietcrisis, snijdt nog eens in zijn organisatie. De Zwitserse bank gaat haar activiteit Investment Bank herstructureren en de grondstoffenactiviteiten worden stopgezet. Daarbij verdwijnen 2.000 jobs. Die komen bovenop de eerder aangekondigde 6.000 ontslagen. Volgens data van Bloomberg verloren sinds juli 2007 wereldwijd al meer dan 130.000 mensen in de financiele sector hun job.

De Britse banken HBOS en Lloyds TSB stegen meer dan 10 procent door de hoop op de grootste renteverlaging sinds 2001 door de Bank of England volgende week.

Door de financiële crisis sprongen al een aantal geplande deals af. Eerder deze week trok Xstrata zijn bod op Lonmin terug. Vrijdag meldde Tandberg (-2%) dat overnamegespreken met een private-equityspeler zijn stopgezet.

Anderzijds is er wel een grote deal op komst in de energiesector, zo schrijft de Financial Times. Royal Dutch Shell zou een bod van 1,2 miljard dollar hebben uitgebracht op Regal Petroleum (+51%).  IDW

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud