Europa hoger na goede VS-cijfers

De Europese aandelenmarkten kenden woensdag de grootste klim in twee maanden na de bekendmaking van beter dan verwachte economische groeicijfers voor de Verenigde Staten. Een reeks overnameberichten hielp beleggers aan verdere winst.

(tijd) Het nieuws dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal sterker was gegroeid dan verwacht werd positief onthaald op de marktenvloeren. De Europese beurzen waren woensdag al met winst van start gegaan nadat de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke, zich dinsdag in een toespraak optimistisch had uitgelaten over de VS-economie. Toch viel er woensdag ook wat minder macro-economisch nieuws uit de VS te rapen: zo vielen de verkoopcijfers voor de nieuwe woningen en de wekelijkse olievoorraden lager uit dan verwacht.

De mooiere vooruitzichten voor de Amerikaanse economie maakten dat de euro voor de eerste keer in zes dagen terrein verloor ten opzichte van de dollar. De euro daalde met 0,3 procent tot 1,3155 dollar.

De DJ Stoxx50 eindigde 1,1 procent hoger op 3.629,67 punten. De DJ EuroStoxx50 won 1,2 procent op 4.023,09 punten. De EuroNext100 sloot 1,2 procent hoger af op 930,11 punten. In Londen won de FTSE100 1 procent, de Parijse CAC40 steeg met 1,4 procent. In Frankfurt steeg de DAX met 1,3 procent, terwijl de Amsterdamse AEX 0,7 procent hoger afklokte.

De tegenvallende wekelijkse olievoorraden voor de Verenigde Staten joegen de olieprijzen de hoogte in. In Londen steeg de prijs voor een vat ruwe Brent-Noordzeeolie met 2,5 procent tot 62,71 dollar.

BHP Billiton, gisteren nog een van de grootste dalers, won 1,8 procent op 959 pence. 's Werelds grootste mijnbouwgroep overweegt verdere overnames, liet de voorzitter van de groep weten op een aandeelhoudersvergadering. Sectorgenoot Anglo American steeg met 0,5 procent tot 2.368 pence.

De Britse farmagroep GlaxoSmithKline won 3 procent tot 1.371 pence. Het aandeel was in trek nadat dat de Amerikaanse sectorgenoot Pfizer bekendmaakte 2.200 jobs te zullen schrappen. Het bedrijf wil kosten besparen omdat het een lagere omzet genereert door de stijgende populariteit van generische geneesmiddelen. Sectorgenoot AstraZeneca steeg met 2,6 procent tot 3.008 pence.

Autobouwer Volkswagen, gisteren al goed voor een winst van 3,4 procent, steeg woensdag met 4,3 procent tot 85,60 euro. Op de marktenvloeren doet het gerucht de ronde dat Porsche samen met een durfkapitaalgroep zijn belang in Volkswagen wil optrekken. Het consortium zou 105 euro per aandeel Volkswagen bieden.

EMI, de platenmaatschappij van Helmut Lotti en Coldplay, won 2,4 procent tot 296,5pence. Het aandeel steeg gisteren al met ruim 10 procent nadat het bevestigde benaderd te zijn geweest door enkele kandidaat-overnemers. Volgens The Financial Times gaat het om de buyoutfondsen Permira en Apolla Management.

Berichten over een mogelijke overname door de Zwitserse groep Center-tainment hielpen Euro Disney, de uitbater van het gelijknamige pretpark nabij Parijs, aan een winst van maar liefst 28,6 procent tot 0,9 euro. Gisteren was het aandeel ook al 17 procent hoger de dag uitgegaan.

De Europese Commissie liet woensdag weten bezwaar aan te tekenen tegen de nieuwe voorwaarden die de Spaanse overheid heeft opgelegd aan de Duitse energiegroep E.ON om de overname van Endesa toe te laten. Volgens Brussel is er amper iets veranderd aan die voorwaarden. E.ON eindigde 2,3 procent hoger op 97,96 euro. Endesa sloot 0,5 procent hoger op 35,53 euro.

De Spaanse energiegroep Iberdrola, die sectorgenoot Scottish Power voor 17,2 miljard euro overneemt, steeg met 4,4 procent tot 33,48 euro. Scottish Power won 2 procent tot 755 pence. De beurshuizen Credit Suisse en Merrill Lynch hebben hun koersdoel voor de aandelen opgetrokken.

Nog in de energiesector maakte EDF Energies Nouvelles vandaag zijn debuut op Euronext Parijs. De specialist in wind- en zonne-energie zag zijn aandeel meteen de hoogte ingaan tot 32,98 euro, 18 procent meer dan de introductieprijs van 28 euro. Met de beursgang haalde EDF Energie Nouvelles 525 miljoen euro op.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus steeg met 0,7 procent tot 2,74 euro. De goedkopeluchtvaartmaatschappij Ryanair, dat onlangs nog een mislukt vijandig overnamebod op Aer Lingus lanceerde, bevestigde woensdag zijn belang in Aer Lingus te hebben verhoogd van 19,2 procent tot 25,2 procent. Op die manier kan Ryanair een eventueel bod van een andere partij op Aer Lingus vermijden. Ryanair ging 2,8 procent hoger tot 9,7 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud