Advertentie

Europa hoger na sussende Bernanke

De Europese beurzen zijn woensdag licht hoger gesloten. Rond het middaguur zweefden de indices nog in de buurt van het slot van een dag eerder, maar een sussende speech over de inflatie van Fed-baas Bernanke in de VS deed ook Europese investeerders goed.

(tijd) De Amerikaanse inflatiedruk neemt iets af als gevolg van dalende energie- en grondstofprijzen, zo zei Bernanke tegen de Senate Banking Committee in Washington. Daarmee lijkt de dreiging van een renteverhoging vooralsnog van de baan.

Bij de slotbel noteerde de DJ Stoxx50 0,7% hoger. Ook de nationale markten lieten plussen zien. Op de beurs van Londen kreeg de FTSE er 0,6% bij. De CAC40 in Parijs ging 0,8% in de plus en Frankfurt pakte 0,95%. De AEX sloot 0,3% hoger.

De grondstofwaarden waren in trek. Niet alleen vanwege de gestegen grondstofprijzen, maar ook door het vermeende voornemen van BHP Billiton en Rio Tinto om ieder een overnamebod te doen op de Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa. Rio Tinto won 2,4%, BHP Billiton ging 1,8% hoger en Anglo American werd 2,9% duurder.

Total steeg met 1,4%. Het Franse olieconcern heeft in het vierde kwartaal van 2006 een nettowinst geboekt van EUR 2,7 miljard, tegen een winst van EUR 3,05 miljard in dezelfde periode het jaar ervoor. Volgens de onderneming werd de winstdaling van 10% met name veroorzaakt door herstructureringen bij de chemische activiteiten en een lagere productie. Voor 2007 verwacht het bedrijf een productiegroei van 6%.

DaimlerChrysler bekijkt 'verregaande' opties met betrekking tot de Amerikaanse Chrysler-divisie. Vorig jaar realiseerde de tak een verlies en werd er marktaandeel verloren. Er verdwijnen 13.000 banen bij het Amerikaanse onderdeel via een reorganisatie. Er zou ook gekeken worden naar 'strategische opties met partners'. Het aandeel won in Duitsland 4,5%.

Commerzbank heeft over 2006 de hoogste winst ooit geboekt. Wel kwam de nettowinst van de Duitse bank in het vierde kwartaal lager uit dan de gemiddelde verwachting van analisten. Het aandeel won 0,1%.

ASML, Europa's grootste producent van lithografiemachines voor de productie van computerchips, steeg 3,8% mede dankzij de forse winstgroei die zijn de Amerikaanse sectorgenoot Applied Materials gisteren meldde. Verder liet ASML weten zijn aandeleninkoopprogramma voort te zetten.

DSM werd op het Damrak fors afgestraft na tegenvallende resultaten over het vierde kwartaal. Bovendien verwacht het bedrijf in 2007 een lager bedrijfsresultaat te behalen dan in 2006. Drie effectenhuizen verlaagden in een reactie het advies voor het aandeel. DSM sloot 10,6% lager.

Societe Generale, de derde grootste bank van Frankrijk, ontgoochelde beleggers met een nettowinst van EUR 1,18 miljard in het vierde kwartaal van 2006, weliswaar een stijging van 6,3% ten opzichte van een jaar eerder, maar lager dan analisten hadden verwacht. Het aandeel verloor 1,65%.

Op de beurs van Stockholm sprong de koersstijging van Electrolux in het oog. Het aandeel won 21,15% nadat het Zweedse elektronicaconcern een verlies wist om te buigen in een winst over het vierde kwartaal, gedreven door kostenbesparingen, de introductie van nieuwe producten en een toenemende vraag in Europa.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud