Europa: Hoop op overnames vuurt beurzen aan

De Europese beurzen zijn er voor de eerste keer in zeven dagen tijd in geslaagd winst te boeken. Het bod van biergroep InBev op haar sectorgenoot Anheuser-Busch deed beleggers hopen op nog meer overnamenieuws in de nabije toekomst. Ook in de banksector gonsde het van de overnamegeruchten.

(tijd) - De verwachting dat er een nieuwe golf zakendeals zit aan te komen stuurde de DJ Euro Stoxx50 1 procent hoger tot 3.542,59 punten. Londen boekte een winst van 1,2 procent, terwijl Frankfurt 1 procent hoger ging.

Het bericht dat het Belgisch-Braziliaanse een vijandig bod had gelanceerd op zijn Amerikaanse sectorgenoot Anheuser-Busch lokte gemengde reacties uit in de Europese biersector.

Het Zuid-Afrikaanse SABMiller, dat zijn kansen op een samengaan met InBev nu helemaal in rook ziet opgaan, ging in Londen met 3,1 procent achteruit tot 1.200  pence.

De Nederlandse biergroep Heineken boekte dan weer een winst van 2 procent op 36,47 euro. Analisten van Deutsche Bank plaatsten het aandeel op hun favorietenlijst voor de sector. Sommige waarnemers sluiten trouwens niet uit dat Heineken als ‘witte ridder’ zal optreden om het overnamebod van InBev te counteren.

Ook in de banksector werd volop gespeculeerd op een nieuwe overnamegolf. Commerzbank kende  bijvoorbeeld de grootste stijging in twee maanden (+5,2 %, 19,97 euro) nadat de zakenkrant Handelsblatt had gemeld dat de tweede grootste bank van Duitsland een fusie met Dresdner Bank  aan het voorbereiden is.

In Spanje ging Banco Popular op zijn beurt 6,7 procent hoger tot 9,88 euro na berichten over een mogelijk bod van Mexicaanse investeerders. Later op de dag zou de bank het nieuws echter ontkennen.

Iberdrola

Nog in Madrid spurtte Iberdrola 3,2 procent hoger tot 9,03 euro. De energiegroep besloot zich terug te trekken uit de biedstrijd rond British Energy, omdat de overnameprijs te hoog zou zijn. Het Franse  EDF (-5,6 % op 65 euro) heeft totnogtoe als enige een bod gelanceerd op de Britse uitbater van kerncentrales.

Carphone Warehouse
verloor in Londen 11,1 procent op 202,5 pence. Het aandeel zakte op een bepaald moment zelfs bijna 20 procent. De verkoper van mobiele telefoons, in België bekend van de keten The Phone House, is allesbehalve optimistisch over dit jaar. De onderneming merkt dat het sinds april minder nieuwe breedbandklanten aantrekt dan gebudgetteerd.

Nog in Londen sloot tv-zender Premiere 4,3 procent hoger op 13,85 pence. Het gerucht doet de ronde News Corp, de mediagroep rond Rupert Murdoch een bod zal uitbrengen op de groep. News Corp heeft al een kwart  van Premiere in handen.    

Pieter Suy
pieter.suy@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud