Europa: huizencijfers VS houden beurzen in de min

Op de Europese aandelenmarkten zijn de belangrijkste indexen dinsdag lager gesloten. De beurzen waren de hele dag al negatief gestemd, maar nadat in de namiddag teleurstellend nieuws kwam over de Amerikaanse huizenmarkt, zakten de indexen nog verder weg.

(tijd) In Amerika daalde het aantal verkopen van bestaande huizen met 8,4% op maandbasis tot 6,12 miljoen, de grootste val in achttien jaar. Dit terwijl economen uitgingen van een afname van slechts 4,3 procent.

Opvallend was het verlies voor de belangrijkste aandelenindex van Spanje. De IBEX speelde 2,7 procent kwijt door aanhoudende zorgen over de vastgoedsector. 'Dit is een barst in de Spaanse vastgoedzeepbel,' aldus een handelaar, 'die ook banken en bouwers kan raken'. Zo daalde vastgoedfonds Astroc Mediterraneo 9,5 procent na maandag al 37 procent te hebben verloren.

De DJ Stoxx50 sloot 0,9 procent lager op 3.854,64 punten. De EuroStoxx50 speelde 0,7 procent kwijt tot 4.367,83 punten. De Euronext100 werd 0,5 procent teruggezet tot 1.029,72 punten. De belangrijkste nationale beurzen gingen in het verlies. De Londense FTSE-index ging 0,8 procent in het verlies, De Duitse DAX 0,9 procent, de Franse CAC 40 0,5 procent en de Amsterdamse AEX ook 0,5 procent.

Alcatel-Lucent ging 3,4 procent hoger tot 9,62 euro. De Frans-Amerikaanse fabrikant van telecomapparatuur leed over het eerste kwartaal een operationeel verlies van goed 260 miljoen euro. Dat is te wijten aan de dalende verkoop in het segment van draadloze en traditionele netwerkeenheden.

Het Britse farmaconcern AstraZeneca sloot voor de tweede dag op rij met verlies, nadat de farmagroep meedeelde 15 miljard dollar te willen lenen voor de overname van het Amerikaanse biotechbedrijf MedImmune. ING verlaagde zijn advies voor het aandeel daarop naar 'afbouwen'. AstraZeneca verloor 1,5 procent tot 2.791 pence. Maandag ging het aandeel al lager, nadat beleggers vreesden dat AstraZeneca een te hoge premie zou betaald hebben bij de overname van MedImmune.

Akzo Nobel deed er 3,4 procent bij tot 59,10 euro. De winst over het eerste kwartaal van de Nederlandse chemiereus valt hoger uit dan analisten hadden verwacht. Akzo Nobel boekte 246 miljoen euro winst, analistenprognoses kwamen uit op 205 miljoen euro.

BP zakte 1,65 procent tot 568,5 pence. Het tweede olieconcern van Europa gemeten naar marktwaarde, heeft in het eerste kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van 4,66 miljard dollar, een daling van 17,1 procent ten opzichte van de 5,62 miljard dollar van een jaar eerder. De oliegroep zou wel in de running zijn om in onderaanneming van Gazprom een nieuw gasplatform te bouwen nabij Sint-Petersburg.

In Spanje ging de toonaangevende IBEX flink lager. Een duik van de vastgoedgroepen voedt de ongerustheid over een implosie op de markt voor onroerend goed, die de bouwgroepen en banken zou kunnen treffen. Astroc, een projectontwikkelaar in Valencia, zakte 11 procent tot 15,75 euro. Maandag verloor het aandeel 37 procent. De vastgoedgroep Inmocaral daalde 14 procent tot 4,22 euro.

De afgelopen jaren kende de Spaanse vastgoedmarkt een stevige groei omdat er goedkoop geleend kon worden. De prijzen voor huizen stegen in Spanje tussen 1999 en 2005 jaarlijks met gemiddeld 15 procent. De markten vrezen dat ook de financiele instellingen slachtoffer kunnen worden. BBVA verloor 2,9 procent tot 18,10 euro.

Accor ging 3,8 procent lager tot 70,79 euro. Europa's grootste hotelketen verkoopt een deel van zijn vestigingen aan een groep onder leiding van de Amerikaanse bankengroep Citigroup. De opbrengst daarvan zou aangewend worden om de verliezen van de keten te verminderen met 830 miljoen euro. Accor is ook van plan 200 hotels bij te bouwen in de VS.

De Franse voedingsgroep Danone heeft over het eerste kwartaal van 2007 een omzet gerealiseerd van 3,673 miljoen euro, een stijging met 3,9 procent ten opzichte van de 3,534 miljoen euro van een jaar eerder. De financieel directeur van de groep liet weten dat er dit jaar eigen aandelen zullen ingekocht worden. Het aandeel zakte 2,9 procent tot 120,62 euro.

Het aandeel van Yell, de Britse uitgever van onder andere telefoongidsen, stortte 20 procent omlaag tot 489 pence, nadat de groep bekendmaakte lagere inkomsten uit de VS te verwachten. De competitie op de Amerikaanse telefoongidsenmarkt zou zwaarder zijn dan werd aangenomen.

Maarten Gommeren maarten.gommeren@tijd.be

Peter De Groote peter.de.groote@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud