Advertentie

Europa: indices herstellen licht (met slot Frankfurt)

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen konden lichte winsten optekenen. De publicatie van bevredigende Amerikaanse en Europese macrocijfers had een positieve invloed op de markten. Ook de kwartaalresultaten van individuele bedrijven werden in het vizier gehouden door marktspelers. Sectorieel gingen de telecomaandelen opnieuw lager nadat de kwartaalomzet van France Telecom onder de verwachtingen bleef. De olie-aandelen presteerden goed na behoorlijke kwartaalresultaten van British Petroleum.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen kwam in april met een indexcijfer van 108,8 wat hoger uit dan was voorzien, terwijl de Chicago Purchasing Managers index met 54,7 wat onder de verwachting uitkwam.

In de eurozone zijn de consumentenprijzen met 2,2% gestegen ten opzichte van maart. De cijfers beantwoordden aan de verwachtingen. Ook de werkloosheid bedroeg in maart 2002 naar verwachting 8,4%. Een zelfde percentage als in februari.

In Frankrijk is de werkloosheid in maart tot het hoogste peil in 17 maanden gestegen. 2,42 miljoen Fransen zaten zonder werk. Hiermee is de bezorgdheid toegenomen dat het nog een tijd kan duren vooraleer de Europese consument zijn steentje bijdraagt tot het economisch herstel.

De DJ Euro Stoxx50-index ging 1% hoger op 3.574,23 punten. De DJ Europe Stoxx50 noteerde 0,61% hoger op 3.510,35 punten. De Euronext100 won 0,79% tot 783,92. Woensdag, op 1 mei, zijn de meeste Europese beurzen dicht. Londen en Kopenhagen vormen een uitzondering.

Onder de acht toonaangevende beurzen stonden er zes positief. Enkel Zurich en Milaan gingen respectievelijk 0,14% en 0,30% lager. Amsterdam won 1,16% en Londen 0,23%. De Parijse CAC40-index ging 0,73% hoger terwijl in Frankfurt de DAX 0,66% won. Binnen de DJ Europe Stoxx50 stonden 27 stijgers tegenover 23 dalers.

Een van de grootste dalers was Vivendi Universal met 2,8% tot EUR 35,39. De mediagroep leed in het eerste kwartaal een recordverlies door het afwaarderen van acquisities als Seagram en Canal Plus. Het concern heeft ook te kampen met groeiend verzet van een aantal aandeelhouders tegen topman Jean-Marie Messier, die meent dat er geknoeid is met de stemmen op de jongste jaarvergadering. Volgens de Financial Times zou Vivendi eraan denken zijn belang in het internetportaal Vizzavi, een 50/50 joint venture met Vodafone, af te stoten.

De olie-aandelen, met BP op kop, presteerden goed, ondanks de lichte daling van de prijs voor een vat ruwe Brent-olie na de terugtrekking van het Israelische leger uit Hebron. De Britse oliemaatschappij BP zag in het eerste kwartaal de winst met 69% krimpen als gevolg van heel lage raffinagemarges. De vraag naar olie is gedaald door de crisis in de luchtvaart en de warme winter in de VS. BP klom niettemin 2,9% tot 585,5 pence. Shell ging 2,8% lager tot 488,5 pence en Koninklijke Olie won 2,4% tot EUR 58,80.

France Telecom verloor 4,9% tot EUR 26,98 nadat de op een na grootste telecomoperator in Europa een 5,6% hogere kwartaalomzet bekendmaakte, die echter onder de verwachtingen van analisten bleef. Dochter Orange, aan wie de omzetgroei deels is te danken, zakte 2,6% tot EUR 6,42. De minder goede gang van zaken in de telecomsector - groeivertraging van de markt gekoppeld aan immense schuldenlasten - duwde ook Deutsche Telekom 2,9% tot EUR 14,74 lager.

Het Frans-Duitse farmabedrijf Aventis rapporteerde over het eerste kwartaal een 12,5% hogere omzet en een 29% hogere bedrijfskasstroom voor de kernactiviteiten. Aventis steeg 2,74% tot EUR 78,75. Andere farmawaarden gingen achteruit. AstraZeneca zakte 3,1% tot 3215 pence en GlaxoSmithKline 0,8% tot 1660 pence.

KL/PBl

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud