Europa: indices negeren klim Nasdaq

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen moeten op Hemelvaartdag terrein prijsgeven. Euforische taferelen zoals op Wall Street woensdag blijven uit, ook al omdat een groot deel van de beleggers woensdag al de beursweek heeft afgesloten en geniet van een verlengd weekend.

Omstreeks het middaguur verliest de DJ Euro Stoxx50 0,41% tot 3526,3 punten en zakt de DJ Europe Stoxx50 0,13% tot 3490,53 punten. De Euronext 100 noteert met een verlies van 0,3% tot 769,6 punten. De beurzen van Finland en Zweden houden hun deuren gesloten, zodat er geen handel mogelijk is in Nokia en Ericsson, twee aandelen die woensdag nog aan de indexkar trokken. De beurzen van Oostenrijk, Denemarken en Noorwegen zijn eveneens gesloten. Euronext, Frankfurt, Londen en Parijs handelen wel.

Economen verwachten dat de inflatie in de eurozone dit jaar 2,1% zal bedragen. Eerder gingen zij uit van 1,7%. Dat blijkt uit een enquete van de Europese Centrale Bank. De ECB streeft naar een inflatie van maximum 2%. "De recente evolutie van de inflatie is minder gunstig dan eind vorig jaar werd verwacht. De ECB moet de verdere evolutie van de factoren die het prijspeil beinvloeden van dicht bij volgen", meldt de ECB in haar rapport. Met deze uitspraken lijkt het alsof de ECB de deur op een kier zet voor een verhoging van de rentevoet, menen marktpartijen. Begin mei hield de ECB de rente onveranderd op 3,25%. De volgende rentevergadering vindt plaats op 6 juni.

De Spaanse telecomgroep Telefonica is de sterkste klimmer binnen de DJ Euro Stoxx50 met een koerswinst van 1,88% tot EUR 11,38. De groep fuseert zijn divisie digitale satelliet TV met Sogecable, een aanbieder van betaaltelevisie. In Duitsland dondert chipbakker Infineon 4,2% lager tot EUR 19,46 na een adviesverlaging van beurshuis UBS Warburg van buy naar hold. De analisten halveerden bijna het koersdoel voor de aandelen van EUR 30 naar EUR 17.

De Britse bankgroep HSBC lijdt eveneens onder een adviesverlaging door UBS, van hold naar reduce. HSBC zakt 1,87% tot 838 pence. Deze adviesverlaging weegt op de andere Britse financiele groepen. Lloyds TSB verliest 2,09% tot 773,5 pence en Barclays Barclays moet 2% prijsgeven tot 600 pence.

Beurshuis Goldman Sachs heeft de aandelen van de Zwitserse verzekeraar Zurich Financial opgenomen in zijn kooplijstje. Dit levert de aandelen een winst op van 1,79% tot CHF 397.

De auto-aandelen werden op sleeptouw genomen door het Franse Renault. Het Japanse Nissan, waar Renault een belang van 44% in heeft, zette in het afgelopen boekjaar voor het tweede opeenvolgende jaar een recordwinst neer. Volgens voorlopige cijfers steeg de operationele winst in het boekjaar 2001/2002, dat eind maart afliep, 69% tot JPY 490 miljard. De nettowinst zou gestegen zijn tot JPY 372 miljard, eveneens een record. Voor het lopende boekjaar gaat de groep eveneens uit van recordcijfers. De groep maakt op 20 mei de officiele jaarcijfers bekend. Renault voegt 4,99% aan de notering toe tot EUR 55,7. Peugeot klimt 0,08% tot EUR 58,70 en DaimlerChrysler wordt 1% duurder tot 53,24.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud