Europa: indices sluiten gemengd

(tijd-nieuwslijn) - De Europese aandelenindices eindigden de week verdeeld. Beleggers bleven het grootste gedeelte van de dag aan de zijlijn staan. Geinspireerd door het hogere slot van Wall Street donderdagavond openden de Europese beurzen met mooie winsten, maar die konden ze niet vasthouden omdat er geen richtinggevend nieuws was. De macro-economische cijfers die in de namiddag uit de Verenigde Staten kwamen konden ook geen richting geven, want ze waren dubbelzinnig.

De DJ Euro Stoxx50 sloot 0,03% hoger op 2.453,49 punten en de DJ Stoxx50 verloor 0,2% tot 2.426,84 punten. De Euronext100 won 0,5% tot 535,32 punten. Londen ging 0,65% hoger, Stockholm 1,5%, Parijs 0,2%; Amsterdam voegde 1,8% aan de notering toe en Stockholm 1,5%. Er waren ook een aantal beurzen die lager sloten: Frankfurt verloor 0,5% en Milaan 0,2%. De euro viel lichtjes terug tegenover de dollar. Een euro kostte vrijdagavond USD 1,1421.

Er was geen nieuws dat zwaar genoeg was om sectorbewegingen op gang te brengen. Sommige individuele aandelen bewogen wel, maar doorgaans was dat omdat ze een advieswijziging te verwerken kregen. In de DJ Stoxx50 stonden 24 dalers tegenover 25 stijgers; 1 aandeel sloot onveranderd.

De grootste stijger in de DJStoxx50 was Aegon, dat 5,6% won tot EUR 9,03. Beurshuis Goldman Sachs verhoogde het advies voor de verzekeringsgroep van 'in line' tot 'outperform'. Volgens de analisten houdt de koers van het aandeel onvoldoende rekening met de besparingen die de groep kan realiseren door de kostenverlagingen. De stijgende beurzen zijn goed nieuws voor de aandelenportefeuille van de verzekeraars. Ook de historisch lage rente is positief voor deze aandelen. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis steeg met 1,4% tot EUR 15,43.

Ook Vivendi koerste dankzij een adviesverhoging hoger. Het Amerikaanse kredietwaardigheidsagentschap Moody's verhoogde het advies voor de schuld van de mediagroep van negatief naar stabiel. Daarnaast werd bekend dat de Amerikaanse mediagigant Viacom interesse heeft in sommige Amerikaanse activa van de entertainmentpoot van de groep. Het aandeel won 0,8% tot EUR 16,26.

De Franse nutsholding Suez heeft haar volledige belang in Total van de hand gedaan. Bronnen meldden dat dit gebeurde tegen EUR 134,1 per aandeel. De koers van Total zakte 1,1% tot 133,6. Suez verloor 0,1% tot EUR 13,95. Suez had al laten weten dat het het belang in Total niet meer als strategisch beschouwde. Analisten reageren positief omdat de nutsholding duidelijk werk maakt van haar schuldafbouw.

Ook elektronicagroep Philips bouwt haar schuldenberg af. Het elektronicabedrijf gaat EUR 1 miljard schuld vervroegd aflossen. De leningen worden afgelost per 30 juli 2003, in plaats van de geplande aflossing in juli 2004. Philips won 4,3% tot EUR 17,10.

Autobouwer Daimlerchrysler won 0,3% tot EUR 30. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor het aandeel van EUR 24 naar EUR 33. De analisten geloven dat de groep grote voordelen kan halen uit een herstructurering die mogelijk op til zou zijn.

Ook Carrefour verloor 0,7% tot EUR 42,44. De retailgroep kon niet veel genieten van de upgrade van Moody's. Het kredietwaardigagentschap verhoogde het advies van negatief naar stabiel.

Adidas Salomon en Puma stonden in de belangstelling. De Amerikaanse sectorgenoot Nike meldde donderdag nabeurs in de VS dat de winst in het tweede kwartaal uitkwam op 18 cent per aandeel. Dat is minder dan analisten verwacht hadden. Bovendien daalden de orders in de VS voor de komende zes maanden met 10%. Adidas haalt 30% van zijn omzet uit de VS. Adidas eindigde 0,5% lager op EUR 74,18 en Puma won 1,5% tot EUR 87.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud