Europa: indices sluiten lager; olie en banken voorop (slot)

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen sloten dinsdag lager. Veel beleggers vrezen dat het economisch herstel in Europa een mager beestje zal zijn. Vooral de financiele aandelen en de oliesector kregen het moeilijk, maar ook de telecomsector was niet bepaald in topconditie

De DJ Euro Stoxx50 ging 0,75% of 26 punten lager tot 3.453,29 punten. De bredere DJ Europe Stoxx 50 verloor 1,2% of 41,14 punten tot 3.412,71 punten. Tien aandelen boekten winst, 39 verloren terrein en een enkel aandeel bleef onveranderd. De Euronext100 sloot 1,4% of 10,84 punten lager op 755,10 punten.

Bij de individuele beurzen waren de zwaarste verliezen voor Londen, Parijs en Zürich. Stockholm kon als enige hoger de dag uitgaan. De Europese beleggers vragen zich af of het economisch herstel in de eurozone wel sterk genoeg zal zijn. De Europese Commissie verlaagde alvast haar groeiverwachting voor het tweede kwartaal van dit jaar. Zowel de werkloosheid als de inflatie zitten in stijgende lijn en dat is uiteraard geen goed nieuws.

De oliesector had het moeilijk. De olieprijs zakte nadat Irak bekendmaakte zijn olieuitvoer te hervatten. De dalende prijs van het zwarte goud kostte British Petroleum 3% tot 576 pence en maakte Shell Transport & Trading 2,1% afhandig tot 503,501 pence. Op de Amsterdamse beurs verloor Koninklijke Olie 0,2% tot EUR 58,70.

De financieëe aandelen hadden te lijden onder een adviesverlaging van beurshuis Morgan Stanley Dean Witter voor de Britse bank Lloyds TSB. Deze laatste zakte 3,1% tot 792 pence. Lloyds trok zijn collega's op de Londense beurs mee naar beneden. Barclays daalde 2,6% tot 608 pence en Royal Bank of Scotland verloor 3,5% tot 1.988 pence.

De Franse engineering- en energiegroep Alstom publiceerde resultaten. Over het voorbije gebroken boekjaar slikte Alstom een verlies van EUR 139 miljoen. Met een globaal herstructureringsplan over drie jaar heeft de groep er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat de resultaten zullen verbeteren. De beleggers hebben er blijkbaar minder vertrouwen in, want Alstom verloor 6,6% tot EUR 13,10.

De telecomsector werd in al dat beursleed niet gespaard. De Britse mobilofoniegigant Vodafone kreeg een adviesverlaging te slikken en verloor 2,8% tot 95,25 pence. Vorige week stelde Vodafone de verwachtingen voor de Duitse en de Italiaanse markt neerwaarts bij. Sectorgenoot France Telecom zakte 4,1% tot een recordlaagte van EUR 22,25.

In Frankrijk raakte bekend dat de co-voorzitter van de Europese staalgroep Arcelor, Francis Mer, minister van Financien wordt tot de Franse parlementsverkiezingen volgend maand. Mer vervangt de socialist Laurent Fabius. Het aandeel Arcelor sloot dinsdag 4% lager op EUR 14,80.

Alain Petit/Steven Vandebroeke

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud