Europa: indices sluiten licht hoger

(tijd-nieuwslijn) De Europese aandelenindices eindigden vrijdag een fractie hoger. Beleggers bleven het grootste gedeelte van de dag aan de zijlijn staan. Geinspireerd door het hogere slot van Wall Street donderdagavond openden de beurzen in Europa met mooie winsten, maar die konden ze niet vasthouden omdat er geen richtinggevend nieuws was. De macro-economische cijfers die in de namiddag uit de Verenigde Staten kwamen konden ook geen richting geven, want ze waren dubbelzinnig.

De DJ Euro Stoxx50 ging omstreeks 19.00 uur 0,15% hoger op 2.456,46 punten en de DJ Stoxx50 verloor 0,1% tot 2.428,26 punten. De Euronext100 won 0,5% tot 535,32 punten. De meeste nationale beurzen sloten hoger: Londen ging 0,65% hoger, Stockholm 1,5%, Parijs en Frankfurt wonnen 0,2% en Amsterdam voegde 1,8% aan de notering toe. De euro viel lichtjes terug tegenover de dollar. Een euro kostte vrijdagavond USD 1,1414.

Euronext Amsterdam had zijn mooie winst te danken aan Aegon, dat 5,6% won tot EUR 9,03. Beurshuis Goldman Sachs verhoogde het advies voor de verzekeringsgroep van 'in line' tot 'outperform'. Volgens de analisten houdt de koers van het aandeel onvoldoende rekening met de besparingen die de groep kan realiseren door de kostenverlagingen. De stijgende beurzen zijn eveneens goed nieuws voor de aandelenportefeuille van de verzekeraars. Ook de historisch lage rente is positief voor deze aandelen. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis steeg met 1,4% tot EUR 15,43.

Ook Vivendi koerste dankzij een adviesverhoging hoger. Het Amerikaanse kredietwaardigheidsagentschap Moody's verhoogde het advies voor de schuld van de mediagroep van negatief naar stabiel. Daarnaast werd bekend dat de Amerikaanse mediagigant Viacom interesse heeft in sommige Amerikaanse activa van de entertainmentpoot van de groep. Het aandeel won 0,8% tot EUR 16,26.

De Franse nutsholding Suez heeft haar volledige belang in Total van de hand gedaan. Bronnen melden dat dit gebeurde tegen EUR 134,1 per aandeel. Hierdoor zakte de koers van Total 1,1% tot EUR 133,6. Suez verloor 0,1% tot EUR 13,95. Suez had al laten weten dat het het belang in Total niet meer als strategisch beschouwde. Analisten reageren positief omdat de nutsholding duidelijk werk maakt van haar schuldafbouw.

Ook elektronicagroep Philips bouwt haar schuldenberg af. Het elektronicabedrijf gaat EUR 1 miljard schuld vervroegd aflossen. De leningen worden afgelost per 30 juli 2003, in plaats van de geplande aflossing in juli 2004. Philips won 4,3% tot EUR 17,10.

Autobouwer Daimlerchrysler won 0,9% tot EUR 30,17. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor het aandeel van EUR 24 naar EUR 33. De analisten geloven dat de groep grote voordelen kan halen uit een herstructurering die mogelijk op til zou zijn.

Ook Carrefour verloor 0,7% tot EUR 42,44. De retailgroep kon niet veel genieten van de upgrade van Moody's. Het kredietwaardigagentschap verhoogde het advies van negatief naar stabiel.

Adidas Salomon en Puma stonden in de belangstelling. De Amerikaanse sectorgenoot Nike meldde donderdag nabeurs in de VS dat de winst in het tweede kwartaal uitkwam op 18 cent per aandeel. Dat is minder dan analisten verwacht hadden. Bovendien daalden de orders in de VS voor de komende zes maanden met 10%. Adidas haalt 30% van zijn omzet uit de VS. Adidas eindigde 0,2% hoger op EUR 74,40 en Puma won 0,9% tot EUR 86,50.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud