Europa: indices zetten negatieve trend voort (met slot Frankfurt)

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen startten de week in het rood. Beleggers vragen zich af of na de eerste golf van groei het economisch herstel zich zal voortzetten. Uit macrocijfers blijkt ten dele dat het beter gaat, maar in de kwartaalresultaten van bedrijven is daarvan nog niet veel te merken.

Het enthousiasme werd voorts gefnuikt door de toenemende kans op een renteverhoging door de Europese Centrale Bank. Een aantal grote Europese banken konden niet profiteren van bevredigende kwartaalresultaten.

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal met 5,8% op jaarbasis gegroeid, het hoogste groeitempo in meer dan 2 jaar. Daarentegen kwam de index van het consumentenvertrouwen in Michigan lager uit dan eerste geraamd. Vrijdag bleek bovendien dat de geldhoeveelheid in Europa in maart veel sterker is gestegen dan verwacht. Dat doet de kans op een renteverhoging door de ECB toenemen.

Na de slotbel stond de DJ Euro Stoxx50 0,63% lager op 3538,74. De DJ Europe Stoxx50 ging 0,33% lager tot 3489,15 punten. Voor de DJ Europe Stoxx betekent dit de achtste verliesdag op rij. De Euronext100-index gaf 0,66% prijs tot 777,81.

De financiele waarden stonden in het middelpunt van de belangstelling omdat enkele zwaargewichten met kwartaalcijfers uitpakten. Deutsche Bank maakte een 56% hogere nettowinst bekend dankzij uitzonderlijke meerwaarden op de verkoop van belangen in Munich Re en Allianz. De grootste bank van Europa kondigde ook een hergroepering van de de retail-, on-line- en KMO-bankactiviteiten aan onder het hoofdmerk Deutsche Bank. Het aandeel ging 0,7% lager tot EUR 71,24. ABN Amro, de grootste Nederlandse bank, rapporteerde een hoger dan verwachte kwartaalwinst maar moest toch 1,6% lager tot EUR 21,74.

De Duitse chemiegroep Bayer noteerde ex-dividend en was de sterkste daler met 3,7% tot EUR 35,70. Bayer ontgoochelde zwaar met zijn kwartaalresultaten en schreef dit toe aan de slechte conjunctuur, de lage marges bij polymeren en het wegvallen van de omzet van het cholesterolverlagend middel Lipobay. Nog in de chemiesector won Rhodia 0,49% tot EUR 12,21. De Franse fijnchemiegroep maakte over het eerste kwartaal hetzelfde nettoresultaat bekend als in het vierde kwartaal, EUR 7 miljoen. In vergelijking met een jaar eerder was de winst echter bijna vier keer kleiner.

De Franse kleinhandelsgroep Carrefour noteerde eveneens ex-dividend en gaf 1,55% prijs tot EUR 48,75. De tweede sterkedrankengroep ter wereld, Allied Domecq, zag de winst in het eerste halfjaar met 41% stijgen na de overname van het Koreaanse whiskymerk Jinro en de Franse champagnemerken Mumm en Perrier-Jouet. Allied-Domecq won 3,2% tot 432 pence.

In de mediasector ging Vivendi Universal 0,95% lager tot EUR 36,4. Het aandeel daalde bijna 10% sinds 19 april. Het mediaconcern heeft een nieuwe algemene vergadering gepland. Bij de vorige algemene vergadering werden een aantal stemmen voor onder meer een nieuwe raad van bestuur door een voorlopig nog onbekende partij gehackt. De stemming gebeurde door middel van digitale afstandsbedieningen. Na telling bleek dat maar liefst 20% van de minderheidsaandeelhouders zich onthouden had. Normaal is dat maar 2 a 3%. Een controle toonde een systematisch defect aan van de stemmachines. Dit is waarschijnlijk te wijten aan een inbraak in het systeem, aldus het Vivendi- management. Het bedrijf onderneemt gerechtelijke stappen.

KL/PB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud