Advertentie

Europa kent slechtste beursweek in vier jaar

De Europese beurzen hebben de slechtste beurweek in 4 jaar tijd achter de rug. De beleggers maakten zich deze week zorgen over de economische groei in China en in de VS. Meer dan 1,1 biljoen euro aan beurswaarde ging deze week in rook op nadat de Chinese beurs dinsdag zwaar onderuit ging.

(tijd) Aanleiding voor de beursmalaise in China was de aankondiging van de Chinese overheid om de controle op kortetermijnleningen door Chinese banken in het buitenland te verstrengen.

In de Verenigde Staten is de index voor het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan - het zogenoemde Michigan Sentiment - over de maand februari onder verwachting uitgekomen. Het Michigan Sentiment kwam uit op 91,3, waar economen gepolst door Thomson Financial hadden gerekend op een cijfer van 93,5. Het voorlopige cijfer was 93,3. In januari kwam het vertrouwen uit op 96,9.

De producentenprijzen (PPI) in de eurozone zijn in januari voor het eerst in vier maanden licht opgelopen ten opzichte van de voorgaande maand. De producentenprijzen liepen in januari op met 0,1%. In de periode oktober-december bleef de inflatie nog onveranderd. Economen waren ervan uitgegaan dat de prijzen in januari op maandbasis zouden oplopen met 0,2%.

De DJ Stoxx50 sloot 0,6 procent lager op 3.613,03 punten. Er waren 15 stijgers, 34 dalers en 1 stabiel aandeel. De Eurostoxx50 zakte 0,5 procent tot 4.011,63 punten. De Euronext100 ging 0,3 procent lager tot 946,93 punten. De nationale beurzen sloten, behalve Londen dat vlak eindigde, lager. Parijs en Frankfurt gingen 0,6 procent lager en Amsterdam zakte 0,4 procent.

De prijs voor een vat ruwe olie in Londen wordt 0,2 procent duurder tot 62,25 dollar. De stijging is te verklaren door lagere voorraden in de VS en door de stijgende vraag benzine wegens de aankomende zomer.

Deutsche Telekom was bij de grootste verliezer in de Stoxx50 en zake 2,4 procent tot 12,73 euro. Na het eerste nettoverlies in meer dan 2,5 jaar kreeg het aandeel van zowel Merrill Lynch als Morgan Stanley adviesverlagingen te verwerken.

Het Zwitserse Adecco eindigde 4,6 procent lager op 77,35 Zwitserse frank. Het grootste uitzendbedrijf ter wereld heeft dankzij een belastingbate een winstdaling in het vierde kwartaal van 2006 weten te voorkomen. Sectorgenoot Randstad (NL.) verloor 1,9 procent tot 53,60 euro.

Arcelor Mittal (min 3,9 procent tot 39,41 euro) was de hele dag de grootste daler in Amsterdam. Mittal Investments, een investeringsbedrijf van de familie Mittal, heeft 385,3 miljoen aandelen B Arcelor Mittal geconverteerd in aandelen A. Aandelen A worden via de beurs verhandeld, terwijl aandelen B niet beursgenoteerd zijn. Het aandeel van het grootste staalbedrijf ter wereld maakte vrijdag zijn debuut binnen de AEX. Royal Dutch Shell volgde met een daling van 2,4 procent tot 24,45 euro.

De kleinhandelaar Laurus zakte 1,1 procent tot 2,71 euro. Laurus heeft in het afgelopen jaar een verwacht verlies geleden van 45 miljoen euro, tegen 66 miljoen euro een jaar eerder. Super de Boer zal in 2007 met zijn bedrijfsresultaat break-even draaien. Laurus als geheel zal dan nog niet winstgevend zijn. Het bestuur wilde tijdens een persconferentie niet zeggen wanneer dit punt wel aanbreekt.

In Italie verloor Mediaset 5,2 procent tot 8,32 euro. De televisiemaatschappij van Silvio Berlusconi zag zijn winst krimpen door dalende advertentie-inkomsten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud