Advertentie

Europa: KPN en Siemens lichtpunten van de dag

Positief nieuws over de Duitse economie werd gecompenseerd door nieuwe, sombere gegevens over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De Europese beurzen bewogen amper. Siemens en KPN waren de lichtpunten van de dag.

(tijd) - Siemens (+3,7%) en KPN (+4,5%) gingen fors omhoog. Terwijl de winstwaarschuwingen zich opstapelen, stelden beide bedrijven hun aandeelhouders gerust. Siemens handhaaft zijn winstverwachtingen voor 2009 en KPN heeft zijn winstprognose voor 2008 nipt ingelost. Een jaar geleden zouden dergelijke aankondigingen afgedaan worden als een non-event maar in het huidige economische klimaat wordt dat al snel beloond met een opmerkelijke koerssprong.

De Duitse engineeringgroep Siemens presteerde in het eerste kwartaal van het boekjaar 2008/2009 beter dan verwacht. De operationele winst van de drie kernsegmenten (industrie, energie en gezondheidszorg) steeg met 20 procent tot 2 miljard euro, waar analisten slechts rekenden op 1,8 miljard euro. Het management is tevens voorzichtig optimistisch over 2009. 'We houden vast aan onze doelstellingen, ook al zijn die ambitieuzer geworden.'

KPN heeft zijn winstdoelstellingen voor 2008 gehaald. Het telecomconcern, onder andere eigenaar van BASE, boekte een bedrijfskasstroom van 5,06 miljard euro, waar de doelstelling op 5 miljard lag. KPN zegt tevens dat de doelstellingen voor 2010 nog steeds gelden en keert 60 eurocent dividend uit inclusief interimdividend. Dat is bij de huidige aandelenkoers goed voor een dividendrendement van meer dan 5 procent.

De EuroStoxx verloor 0,1 procent tot 2.224,62 punten, de Stoxx50 eindigde onveranderd op 1.963,83 punten. Voor het eerst sinds lang werden nog eens bemoedigende gegevens over de Europese economie gepubliceerd. Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in januari licht verbeterd, de eerste stijging sinds mei 2008. De stemming is echter nog steeds negatief. De zogeheten Ifo-index geldt als een belangrijke barometer voor de Duitse economie, de belangrijkste economie binnen de eurozone.

Waarnemers manen echter aan tot voorzichtigheid. 'We gaan nog zeer volatiele tijden tegemoet op het vlak van resultaten en verwachtingen', verklaart een vermogensbeheerder. 'Het ergste van de contractie is waarschijnlijk achter ons, maar er zit zeker nog slecht nieuws in de pijplijn.' Dat werd in de namiddag onmiddellijk bevestigd. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen staat momenteel namelijk op een dieptepunt.

De index van Europese chemieaandelen zakte 1,8 procent. Analisten van het beurshuis Goldman Sachs verlaagden hun prognoses voor de bedrijfswinsten in de sector met een kwart. Er was ook teleurstellend nieuws van de Amerikaanse chemiereus Dupont. Die verlaagde zijn doelstellingen voor 2009.

De economische crisis blijkt nu ook de resultaten van nutsbedrijven aan te tasten. Het Britse waterbedrijf Severn Trent (-3,5%) waarschuwt voor een omzetdaling over 2008. Bedrijven verbruiken door de economische crisis niet enkel minder elektriciteit maar ook minder water. Analisten van Merrill Lynch verwachten in de komende weken nog meer teleurstellende berichten uit de nutssector. Suez Environnement, gespecialiseerd in afval- en waterbeheer, verloor 2,7 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud