Europa lager door dollar

(tijd-nieuwslijn/betten) - De Europese beurzen eindigden collectief in het rood. Boosdoener was de dalende dollar. Voor de zevende dag op rij zonk de dollar tot recorddieptes. Vooral de exportbedrijven ondervonden hiervan last. In Wall Street gingen de indices verrassend hoger van start, maar grote winsten werden daar bij het slot van de Europese beurzen niet genoteerd.

Daarnaast woog het slechte Amerikaanse banenrapport nog steeds op de markt. De banengroei in de VS was in november lager dan verwacht, en dat drukte de stemming. De cijfers waren op zich niet zo slecht, maar de vraag wordt opnieuw gesteld of de markten niet te zeer zijn vooruitgelopen op het economisch herstel.

De DJ Euro Stoxx50 ging 0,8% lager tot 2.651,41 punten. De DJ Stoxx50 zakte 0,47% tot 2.572,7 punten. Binnen de Stoxx50 stonden 7 stijgers tegenover 38 dalers en 5 onveranderde aandelen. De Euronext100 verloor bijna 0,7% tot 590,07 punten. Bij de individuele beurzen daalde Londen 0,2%, Parijs 0,6%, Frankfurt 0,9% en Amsterdam 0,8%. De Spaanse en Oostenrijkse aandelenmarkten waren maandag gesloten. De euro noteerde op USD 1,22.

De grootste daler in de Stoxx50 was het Nederlandse electronicaconcern Philips, dat 2,7% verloor tot EUR 23,43. De gsm-producent Nokia zakte 2,1% tot EUR 14,6. Uit een studie van Gartner Dataquest blijkt dat de markt voor mobiele telefoons dit jaar een half miljard stuks bereikte, maar Nokia en Motorola staan onder druk van Siemens en van Koreaanse producenten.

Het Duitse energieconcern E.ON verloor 1,65% tot EUR 47,55 en Allianz werd 1,6% goedkoper tot EUR 93.

De adviesverhoging voor de schulden van enkele grote telecomspelers in Europa door Moody's had weinig effect op de beurskoers. Orange, France Telecom en Deutsche Telekom krijgen mogelijk een adviesverhoging. Deutsche Telekom verloor 0,5% tot EUR 13,79, France Telecom ging 0,1% lager tot EUR 21,31 en Orange eindigde ongewijzd op EUR 9,47.

Het advies van Moody's had meer effect op het Britse Amvescap. Moody's verlaagde het advies voor de investeringsgroep van stable naar negative. De Amerikaanse dochter Invesco Funds Group is het onderwerp van een onderzoek door de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De koers van Amvescap daalde 5,8% tot 372 pence.

De telefoongroep Cable & Wireless steeg 3,9% tot 134,25 pence. Het Amerikaanse filiaal van de Britse groep vraagt Chapter 11 aan en stemde in met de verkoop van de meeste activa aan Gores Technology Group LLC voor zo'n USD 125 miljoen. De groep zei ook dat de kost om de VS te verlaten niet groter zal zijn dan USD 519 miljoen. De verkoop van het Amerikaanse filiaal moet voor 31 maart afgerond zijn.

STMicro zakte 1,9% tot EUR 22,52. Aandeelhouder Finmeccanica liet vrijdag weten dat hij tegen het jaareinde op elk moment kan besluiten de participatie te verlagen van 17,6% naar 11%.

De Financial Times schreef dat de Britse belastingdienst adviseert een belangrijk beheerscontract toe te wijzen aan de consultinggroep Cap Gemini Ernst & Young. Cap Gemini steeg 0,45% tot EUR 41,9.

De retailgroep Carrefour ging 1,2% lager tot EUR 43,04. Het voorbije weekeinde kwam de grootste aandeelhouder, Paul-Louis Halley, samen met zijn echtgenote om het leven bij een vliegtuigongeluk. Halley had geen operationele functie meer bij de groep, maar was wel voorzitter van het strategisch comite. Beursmakelaars stellen de vraag of het verdwijnen van Halley op termijn geen gevolgen zal hebben voor het aandeelhouderschap en voor de positie van PDG Daniel Bernard.

De aandelen van de Italiaanse voedingsgroep Parmalat werden geschorst. De groep heeft dringend behoefte aan cash maar moest toegeven dat zij mislukte in het verkopen van een participatie in het Epicurum-fonds ten belope van USD 590 miljoen.

Nog in Italie zakte de bank Capitalia 4,3% tot EUR 2,76. Topman Cesare Geronzi werd ondervraagd door het Italiaans gerecht over het faillissement van het Italiaans voedingsbedrijf Cirio Finanziaria. Geronzi zou meegewerkt hebben aan het frauduleuze faillissement. Geronzi ontkent elke betrokkenheid.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud