Europa lager door zwakke dollar

De Europese beurzen zijn beduidend lager het weekeinde ingegaan. De euro verstevigde zijn positie tegenover de dollar en steeg vrijdagmorgen voor het eerst sinds april 2005 boven de grens van 1,30 dollar. De exportwaarden waren kop van jut nu beleggers vrezen dat hun inkomsten aanzienlijk zullen verminderen.

(tijd) In New York waren de beurzen op deze Black Friday - een naam die verwijst naar de grote winkeldrukte in de VS op deze dag - slechts een halve dag open.

De DJ Stoxx 50 sloot 0,9 procent lager op 3.650,82 punten. De DJ Eurostoxx 50 ging eveneens 0,9 procent lager en sloot op 4.048,16 punten. De Euronext 100 zakte 0,5 procent tot 933,34 punten.

De euro is vrijdagochtend voor het eerst sinds april 2005 boven de barriere van 1,30 dollar gestegen. De aanleiding was het geloof dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar haar rentetarieven verder zal verhogen, terwijl de Amerikaanse Federal Reserve de rentevoet net in de omgekeerde richting zal sturen. De VS zijn de belangrijkste handelspartner van de landen in de eurozone. Waarnemers vrezen dat de hoge euro zal knagen aan een flink stuk van de inkomsten van de Europese exportbedrijven. Om 18 uur wordt de euro 1,1 procent duurder tot 1,3092 dollar.

De Duitse autobouwer DaimlerChrysler, dat bijna de helft van zijn omzet in de VS haalt, verloor 1,8 procent tot 45,54 euro. Sectorgenoot BMW daalde 2,7 procent tot 42,81 euro. Een kwart van de verkopen van BMW heeft plaats in de VS.

Air France-KLM, de grootste Europese luchtvaartmaatschappij, zette zijn verliesreeks van donderdag voort met een verlies van 1,1 procent tot 29,82 euro. De markten reageerden negatief op het nieuws dat de luchtvaartgroep opnieuw overnamegesprekken voert met het zwaar verlieslatende Alitalia. Analisten bij ABN Amro verlaagden hun rating van 'hold' naar 'sell' in reactie op het nieuws.

Technip, Europa's tweede grootste oliedienstenmaatschappij, steeg 7,6 procent tot 55,7 euro na geruchten dat Eni, sectorgenoot van het Franse bedrijf en vierde grootste in Europa, van plan zou zijn om een overnamebod te lanceren op Technip. Dat berichtte de krant La Tribune zonder bronnen te vermelden. Bij Eni wou niemand reageren op de berichten. Eni speelde 0,4 procent kwijt tot 24,66 euro.

In Frankfurt stuurden overnamegeruchten de koers van RWE, de tweede grootste Duitse nutsgroep, 3,3 procent hoger tot 86,54 euro. De krant Rheinische Post schreef dat de nutsgroep een mogelijk overnamedoelwit is, zonder daarbij kopers te noemen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud