Advertentie

Europa lager na inflatiecijfers VS

De Europese beurzen hebben tijdens de middaghandel hun kleine winsten zien verdampen nadat bleek dat de inflatie in de Verenigde Staten onverwacht verder is opgelopen in januari. Dit wakkerde de vrees aan dat de Federal Reserve de rente later in het jaar niet zal verlagen.

(tijd) Met name Europese bedrijven die voor een groot deel afhankelijk zijn van hun omzet uit de Verenigde Staten moesten terrein prijsgeven. DaimlerChrysler verloor 2,8 procent, Nestle moest 1,4 procent inleveren en Michelin daalde 1,2 procent.

De DJ Stoxx50 Index sloot 0,85 procent lager op 3.796,03 punten. De DJ EuroStoxx ging 0,4 procent lager tot 4.232,52 punten en de Euronext100 eindigde 0,2 procent lager op 993,39 punten. Op het vlak van de nationale beurzen sloot Londen 0,9 procent lager, de CAC40 verloor 0,3 procent, de DAX leverde 0,6 procent in. In Amsterdam wist de AEX wist dankzij een winst van ABN AMRO 0,2 procent hoger te sluiten. De euro verliest 0,1 procent en noteert op 1,3125 dollar.

De Europese Commissie heeft de liften- en roltrapfabrikanten Otis, Kone, Schindler en ThyssenKrupp veroordeeld tot een boete van 992 miljoen euro, in verband met kartelvorming in de sector. De boete voor ThyssenKrupp is het hoogst: ruim 479 miljoen euro. Het aandeel sloot 1,4 procent lager op 38,84 euro.

In Amsterdam sprong ABN AMRO in het oog met een koerswinst van 6,1 procent tot 27,50 euro. Het idee om de bank op te splitsen lijkt in de smaak te vallen bij beleggers. Dit plan opperde de Britse investeerder TCI Fund Management dinsdagavond in een brief. ABN AMRO zegt met belangstelling te zullen luisteren naar de standpunten van het fonds.

In Londen schiet de bank Alliance & Leicester 6,2 procent omhoog. De winst van de bank steeg in 2006 met 11 procent tot 432 miljoen Britse pond. De bank scoorde vooral op vlak van hypotheekleningen. 'Dat zal in 2007 zo blijven maar de groei zal wat vertragen'. Vorig jaar was het aandeel onderwerp van overnamespeculatie. Sinds het Franse Credit Agricole in juli 2006 liet weten geen interesse meer te hebben in de Britse bank staat het aandeel onder druk.

De nettowinst van Nordea Bank, een van de grootste banken in Scandinavië, steeg vorig jaar met 73 procent tot 876 miljoen euro. 'Sterke cijfers over de hele lijn', reageren analisten. Eerder publiceerden andere banken in de regio, zoals Danske Bank en SEB in Zweden, ook al sterke cijfers. Het aandeel wordt al geruime tijd ondersteund door overnamespeculatie. De Zweedse overheid heeft net geen 20 procent in Nordea en wil daarvan af. Dat zou miljardair Wallenberg, tevens hoofdaandeelhouder van SEB, op gedachten kunnen brengen. Het aandeel won 0,7 procent tot 112,1 Zweedse kronen.

Electricite de France (EDF) daalde 0,2 procent tot 57 euro. De grootste elektriciteitsproducent van Europa zag de winst in 2006 met 75% stijgen tot EUR 5,6 miljard, ruim EUR 1 miljard meer dan de gemiddelde analistenprognose. De groei is onder andere het gevolg van de 8%-stijging van de elektriciteitsprijzen voor gezinnen.

Arcelor Mittal steeg in Parijs 1,1 procent tot 38,64 euro. Het bedrijf verwacht in het eerste kwartaal van 2007 een bedrijfsresultaat voor amortisatie en afschrijvingen (EBITDA) te realiseren tussen de USD 4,0 en USD 4,2 miljard. Dit is ongeveer in lijn met het EBITDA van USD 4,1 miljard dat het grootste staalbedrijf ter wereld in het vierde kwartaal van 2006 heeft gerealiseerd en conform de verwachting van analisten.

Heineken eindigde 3,9 procent lager op 37,81 euro. De bierbrouwer heeft voor het eerst in vier jaar een tweecijferige groei van de autonome nettowinst gerealiseerd. Ook voor 2007 verwacht Heineken een autonome winstgroei, tussen de 10 en 13 procent. Ondanks de te verwachten hogere grondstofkosten, vinden analisten de winstdoelstelling aan de conservatieve kant.

Nog in Amsterdam verloor Numico 3,25 procent tot 37,81 euro. De operationele marge kwam voor het bedrijf, gespecialiseerd in baby- en klinische voeding, in het vierde kwartaal uit op 17,8 procent, tegen 18,8 procent in het derde kwartaal. Dit is de laagste marge voor het bedrijf sinds het laatste kwartaal van 2003.

Anglo American moest 2,5 procent inleveren tot 2.536 pence. Het op een na grootste mijnbedrijf ter wereld boekte een winstgroei van 76 procent tot 6,19 miljard dollar, een nieuw record dankzij de hoge metaalprijzen. Tevens kondigde Anglo American aan voor 3 miljard aandelen dollar te gaan inkopen. Met name dit laatste vonden beleggers tegenvallen. Vorig jaar werd voor 7,5 miljard dollar aan aandeelhouders uitgekeerd en branchegenoot BHP Billiton is dit jaar van plan tot 10 miljard dollar aandelen in te kopen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud