Europa: Londen op verlies, overige beurzen gesloten

Op deze 1 mei waren slechts een handvol beurzen geopend in Europa. De meeste aandelenmarkten hielden de deuren gesloten ter gelegenheid van het Feest van de Arbeid. In Londen werd er wel gehandeld, en daar eindigde de toonaangevende index in het rood. Elders in Europa waren enkel nog de beurzen van Kopenhagen en Sofia geopend.

(tijd) De olieprijs stijgt opnieuw. In Londen noteert de Brent-future rond 18.15 uur 0,8 procent hoger op 68,20 dollar. In de VS staan de benzinevoorraden, rekening houdend met het aankomend zomerseizoen, op het laagste peil in zes jaar. Weldra begint in de States het zomerseizoen en door het vele gereis stijgt dan de vraag naar benzine.

De industriele productie in het VK kende in april de traagste groei in drie maanden. De index daalde van een herziene 54,2 in maart tot 53,9 in april. De Britse industrie kreunt onder het dure pond.

De FTSE klokte 0,5 procent lager af op 6.419,60 punten. De index telde 25 stijgers, 76 dalers en 1 onveranderd aandeel.

De grootste daler was Punch Taverns. De pubuitbater steeg maandag 2,7 procent op geruchten dat de halfjaarresultaten positief zouden verrassen, maar moet nu gas terugnemen. Dinsdagmorgen meldde Punch Taverns dat de halfjaarwinst 14 procent hoger uitkwam op 113,8 miljoen pond. Mede dankzij de overname van Spirit Group vorig jaar ging de omzet 49 procent hoger tot 921,1 miljoen pond. Punch Taverns verloor 3,4 procent tot 1.260 pence. Volgens marktpartijen zijn de beperkte markt van vandaag en winstnemingen de oorzaak. De waarde van het aandeel is het voorbije jaar met bijna 50 procent gestegen.

Hanson, 's werelds grootste leverancier van steenslag, kreeg maandag een adviesverlaging van Merrill Lynch, van 'neutral' naar 'sell'. De vraag naar zware bouwmaterialen daalt door de vertraging op de Amerikaanse huizenmarkt, meent analist Mike Bridges. Hanson zakte 2 procent tot 841,5 pence.

Het tabaksconcern Imperial Tobacco boekte in de eerste helft van zijn boekjaar, de periode oktober-maart, een nettowinst van 421 miljoen pond. Dat is 6 procent meer dan een jaar eerder, en meer dan de gemiddelde verwachting van analisten (414 miljoen pond). Imperial Tobacco kon het dalende verbruik van rookwaren in West-Europa compenseren met een hogere verkoop in Azie en het Midden-Oosten. Imperial Tobacco had vorige week een ontmoeting met Altadis, de Spaans-Franse groep die het wil overnemen, en hoopt volgende maand een akkoord over een vriendschappelijke overname te bereiken. Het aandeel ging 1,15 procent lager tot 2.152 pence.

De daling van de koperprijs, die onder meer te maken heeft met een week vakantie in China, weegt op de mijnbouwbedrijven. BHP Billiton verloor 0,4 procent tot 1.125 pence en Rio Tinto zakte 0,4 procent tot 3.060 pence.

Vermogensbeheerder Aberdeen Asset Management leed in de zesmaandenperiode oktober-maart een verlies van 13,7 miljoen pond, waar er een jaar eerder nog een winst van 15,3 miljoen pond was. Een rechtszaak die in 2005 was aangespannen door Real Estate Opportunities kostte Aberdeen 57,5 miljoen pond. Aberdeen ging 2,7 procent omlaag tot 214 pence.

Fondsenbeheerder Schroders zakte 0,6 procent tot 1.287 pence, hoewel de winst voor belastingen in het eerste kwartaal 30 procent hoger uitkwam.

In Kopenhagen ging bierbrouwer Carlsberg 0,2 procent lager tot 616 Deense kronen. Het aandeel was maandag 1,5 procent gestegen. Vrijdag kondigde de Deense brouwer aan dat de statuten zouden gewijzigd worden, zodat het aandelenkapitaal kan worden verdubbeld. Die nieuw gecreëerde aandelen zouden dan als pasmunt kunnen dienen bij een fusie of overname. De groep waaraan Carlsberg het meest wordt gekoppeld is Scottish & Newcastle (+0,65% tot 621 pence). Vrijdag deed de ingreep bij Carlsberg de andere bieraandelen boomen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud