Advertentie

Europa: neerwaartse trend gaat voort (met slot Frankfurt)

(tijd-nieuwslijn) - De neerwaartse trend op de aandelenbeurzen blijft aanhouden, al slaagden de Europese beurzen er maandag in de verliezen te beperken. De hoop dat de opleving van vrijdag, toen de beurzen 5% hoger eindigden, een trendommekeer zou inluiden, was slechts van korte duur. Nieuwe berichten over boekhoudmanipulatie sloegen het al gebrekkige beleggersvertrouwen aan diggelen.

De DJ Euro Stoxx50 verloor 0,3% tot 3.155,88 punten, de DJ Europe Stoxx50-index zakte 0,47% tot 3.072,90 punten en de Euronext100 verloor 0,33% van zijn waarde tot 682,35 punten. Met uitzondering van de beurs van Stockholm (+0,16%) en de beurs van Madrid (+0,78%), leden alle beurzen verlies. De Duitse beurs was de grootste verliezer (-0,91%)

Binnen de DJ Europe Stoxx50 eindigden 29 aandelen met verlies, 19 met winst en 2 onveranderd. In de ochtendhandel stonden vooral de farmawaarden onder druk. De zakenkrant Wall Street Journal schreef dat de Amerikaanse farmagroep Merck, de voorbije jaren de omzet hoger voorstelde dan hij werkelijk was. Het gaat over een USD 12,4 miljard. De divisie Medco van Merck nam de betalingen van patienten aan apotheken op als omzet, terwijl het bedrijf zelf dat geld niet ontving. Het bedrijf verzekerde evenwel dat dit geen invloed heeft op de nettowinst "aangezien hetzelfde bedrag als kosten wordt afgetrokken". GlaxoSmithKline verloor 0,74% tot 1.340 pence, maar het Zwitserse Roche steeg 0,63% tot CHF 119,25. De testen van het aids-medicijn dat het bedrijf ontwikkelt hebben goede resultaten opgeleverd.

Dat de lijst met bedrijven die hun boekhouding de voorbije jaren opsmukten opnieuw langer is geworden, was geen goed nieuws voor de financiele aandelen. De beleggers vrezen dat de groepen met meer slechte leningen en tegenvallende beleggingsinkomsten zullen te kampen hebben. Dat Merck deel uitmaakt van de Dow Jones index, verergerde de zaak alleen maar. Dit zijn immers bedrijven met een uitstekende reputatie. Beleggers vroegen zich dan ook af welke bedrijven nog allemaal met bekentenissen op de proppen zullen komen.

Het Britse HSBC zakte 1,11% tot 759,5 pence. Credit Suisse zakte 0,84% tot CHF 47,40. Het kredietwaardigheidsagentschap Moody's verlaagde de rating voor de tweede grootste Zwitserse bank van "stabiel" naar "negatief".

Het Franse nutsbedrijf Suez was een van de grootste daler binnen de Europese sterindex en speelde 4,81% van zijn waarde kwijt tot EUR 25,53. Het beurshuis Lehman Brothers verlaagde zijn winstschattingen voor de groep van 2001 tot 2004 met 2,1% tot 6,1%. Het advies blijft buy.

De koers van Vivendi Universal sprong 5,82% hoger tot EUR 18. Het ratingbureau Moody's waarschuwde dat het overweegt de kredietbeoordeling van Vivendi sterk te verlagen, tenzij de groep snel haar liquiditeitspositie kan verbeteren. Daarop liet de groep weten dat ze onderhandelt met de banken om de financiele positie op te krikken. Vivendi verwacht al binnenkort tot een akkoord te komen.

Volgens krantenberichten is Vodafone bereid EUR 4,7 miljard te investeren om het belang van 44% van de mediagroep Vivendi Universal in de Franse mobiele telefoonoperator Cegetel over te kopen. Vodafone won 2,14% tot 95,25 pence. France Telecom verloor 2,61% tot EUR 14,95 en dochter Orange zakte 3,23% tot EUR 5,1 vanwege de vrees voor meer concurrentie door de intrede van Vodafone in de Franse telecommarkt.

De Britse drankengroep Diageo, bekend van Baileys en J&B, zei dat de volumegroei van haar acht belangrijkste merken vertraagde. Het aandeel zakte 3,84% tot 777 pence. Het Nederlandse Ahold donderde 7,3% lager tot EUR 17,9. De wijzigingen in de Amerikaanse boekhoudregels kan de winsten van de supermarktketen onder druk zetten. Daarnaast blijft de onzekere situatie rond de Argentijnse partner Velox de koers van het aandeel drukken.

AP/NB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud