Europa niet verlost van rentevrees

De Europese beurzen zijn voor de vijfde dag op rij met verlies geëindigd. Dreigende taal van Fed-voorzitter Ben Bernanke wakkerde de vrees voor nieuwe renteverhogingen aan. De mijnbouwwaarden gingen dan weer gebukt onder de dalende metaalprijzen.

(tijd) - De DJ Stoxx50 ging de dag uit met een verlies van 0,5 procent op 3.024,84 punten, terwijl de DJ Euro Stoxx50 0,6 procent lager eindigde op 3.574,70 punten. Londen verloor 0,9 procent, Parijs slikte een verlies van 0,8 procent.

De indexen waren de dag met verlies gestart nadat Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank maandag had gewaarschuwd dat hij hard zou optreden als de inflatieverwachtingen plots zouden oplopen. Daardoor stak de vrees voor nieuwe renteverhogingen opnieuw de kop op op de markten.

De dreiging van een hogere rente zette de financiële sector aanvankelijk onder druk.  Maar omdat de bankwaarden nu al een tijdje onder druk stonden trokken ze geleidelijk aan de aandacht van koopjesjagers. Later op de dag zou de sector nog licht kunnen profiteren van het het herstel van de Amerikaanse bankwaarden.

In Londen ging Barclays 0,9 procent hoger tot 321,5 pence, terwijl Banco Santander in Madrid 1,6 procent hoger ging tot 12,5 euro. In Parijs sloot Société Générale 0,2 procent hoger op 59,39 euro.

In Londen blijft de huizenmarkt zorgen baren nadat is gebleken dat de woningprijzen vorige maand een forse duik hebben genomen. Huizenbouwer Persimmon kreeg af te rekenen met een adviesverlaging en sloot 9,6 procent lager op 387,5 pence. Sectorgenoot Barratt Developments leed zelfs een opdoffer van 24,2 procent op 91,5 pence.

De forse klim van de dollar en bezorgdheid over de economische groei wogen ook zwaar door op de koperprijzen.  Als gevolg daarvan verloren ook de mijnbouwwaarden terrein. BHP Billiton, ‘s werelds grootste mijnbouwgroep, leed een verlies van 2,8 procent op 1.825 pence. Sectorgenoot Rio Tinto sloot 2,4 procent lager op 5.729  pence.

Opvallende daler in Parijs was de nutsgroep Veolia, die een tik van 6,5 procent op 42,85 euro kreeg na een rapport van beurshuis Merrill Lynch. Dat verwacht dat het snel zijn winstverwachtingen voor de groep moet verlagen.

Andere sterke daler was Vinci. De bouwgroep verloor 3,6 procent op 43,01 euro.   

Pieter Suy
pieter.suy@tijd.be

Kim Evenepoel
kim.evenepoel@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud