Europa opnieuw gebukt onder Griekse zorgen

Een betoger voor het Griekse parlementsgebouw (foto AFP)

De Europese beurzen sloten voor de derde dag op rij in het rood. Twijfels over de overheidsfinanciën van Griekenland en andere Zuid-Europese landen flakkerden in alle hevigheid op. De start van de gesprekken in Athene over de activering van het steunpakket voor Griekenland bracht weinig soelaas.

(tijd) - De rente op tienjarige Griekse overheidsobligaties steeg boven 8 procent, het hoogste peil sinds de intrede van Griekenland in de eurozone. De Portugese lange rente bereikte het hoogste peil sinds maart 2009. Beleggers zijn ongerust over de overheidsfinanciën van Griekenland en de toekomst van de eurozone. De markten lieten zich niet sussen door het bericht dat in Athene gesprekken begonnen over het aanbreken van het noodfonds van 45 miljard euro dat het IMF en de Europese Unie ter beschikking stellen.

De Eurostoxx50 verloor 1,2 procent tot 2.948 punten. De brede Stoxx600 ging 0,6 procent lager tot 268 punten. De beurzen van Athene, Lissabon en Madrid speelden rond de 2 procent kwijt. De banken en verzekeraars, die vaak Grieks en ander staatspapier in portefeuille hebben, hoorden overal in Europa bij de grootste dalers.

De technologiesectot hield goed stand. De halfgeleiderproducenten Infineon en STMicroelectonics wonnen respectievelijk 3,6 tot 5,4 euro  en 1 procent tot 7,87 euro. Logitech schreef er 1,5 procent bij tot 18,67 euro. Dinsdag nabeurs kwamen Apple en Yahoo! met sterke kwartaalrapporten voor de dag.

Yahoo! boekte in het eerste kwartaal een nettowinst van 310 miljoen dollar (231 miljoen euro), tegenover 118 miljoen een jaar eerder. Per aandeel kwam de winst uit op 0,22 dollar. Analisten waren voor het eerste kwartaal uitgegaan van 0,09 dollar.

Apple maakte eveneens veel beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend. De winst van de technologiegroep klom 90 procent tot 3,07 miljard dollar dankzij de uitstekende verkoop van de populaire iPhone en de Macs. De omzet ging met de helft hoger tot 13,5 miljard dollar.

De daling van de koper-, lood- en zinkprijzen woog ook op de mijnbouwgroepen. Vedanta verloor 2,5 procent tot 2.679 pence en Xstrata 3,3 procent tot 1.174 pence.

Nog uitgesproken dalers waren de Spaanse producenten van hernieuwbare energie. Zo verloor Iberdrola Renovables 3 procent tot 3,03 euro, Acciona liet 3,7 procent tot 81,03 euro liggen. De Spaanse krant El Confidencial berichtte woensdag dat de regering mogelijk met terugwerkende kracht gaat schrappen in de subsidies voor hernieuwbare energie.

Volkswagen en Fiat gingen dan weer fors hoger. De Duitse autofabrikant maakte fors beter dan verwachte resultaten bekend en de Italiaanse autoproducent liet weten dat het de spinoff van zijn industriële afdeling wil afronden tegen het einde van het jaar. VW klom met 3,8 procent tot 5,26 euro.


SD/IDW

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud